Caterpillar kan nå levere ytterligere to motorer med teknologi som gir lavere utslipp og muligheter for høyere ytelser på grunn av en renere og bedre forbrenning.


[raw]

Teknologien i disse nye motorene har vært brukt og testet i en årrekke innenfor generatorsett og motorer for landbasert industri, og er nå også tilgjengelig for marine industri. Teknologien er identifisert som en banebrytende teknologi for Caterpillar motorer, og er et registrert varemerke; ACERT® Technology.

 

Pon Power er opptatt av å levere produkter som best mulig tilfredsstiller utslippskrav, uansett hvilken applikasjon det er snakk om. I Caterpillars ACERT teknologi finnes et sett komponenter som spenner fra ny elektronikk til variabel ventilstyring, serie-turbolading, samt ny innsprøytingsteknologi. Motorene er utrustet med EUI injektorer som sørger for en optimal forbrenning. EUI står for ”Electronic Unit Injector” og er ett fullelektronisk system. Basert på ytelse og turtall sørger EUI for optimal timing og mengde drivstoff til hver sylinder. Systemet opererer med lavtrykks fuel-rør inn til injektorene, noe som eliminerer en eventuell problematikk med lekkasje fra høytrykks rør. Resultatet av dette ses først og fremst i lavere utslipp (Nox og PM) men også muligheter for høyere ytelser på grunn av en renere og bedre forbrenning.

 

Oppfyller miljøkrav

Caterpillar motorene som lanseres nå er fremdriftsmotorer med betegnelsene C32 ACERT® og C18 ACERT® . Disse kan leveres i ytelsesområdene 339 kW-533 kW og 492 kW-1193kW. Motorene har tidligere vært produsert som Tier1. Nå lanseres de som en ny generasjon motorer med både Tier2 og ACERT Technology. Tier begrepet er en standard som refererer til amerikanske EPA sine grenser for utslipp. Disse er i utgangspunktet laget for amerikanske forhold, men som man også drar nytte av i Europa for å tilstrebe lavere utslipp. I tillegg til å oppfylle kravene til Tier2 oppfyller de nye Caterpillar motorene også ”EU stage IIIa” og ”DNV clean design” kravet med god margin.

 

Caterpillars C32 fremdriftsmotor med ACERT teknologi er nylig satt i produksjon. Også generatorsett for marinesegmentet vil bli tilgjengelig i begynnelsen av 2008. C18 fremdriftsmotor med ACERT teknologi er også satt i produksjon og vil i tillegg etter hvert bli tilgjengelig som generatorsett. Caterpillar jobber også kontinuerlig med andre motormodeller som i fremtiden vil bli tilgjengelig med ACERT teknologi.

 

Bredere turtallsområde
Caterpillars C32 motor kan nå også leveres med WOSR i tillegg til ACERT teknologien. Dette betyr at full-effekt kan leveres på et bredere turtallsområde enn på den tradisjonelle motoren. I de fleste tilfeller spenner dette området fra 1600-1800 eller 2100-2300 avhengig av hvilken rating det er snakk om. Dette gir større muligheter for manøvrering og for å tilpasse fremdriftssystemet.

 

Avgassutslippene for fremdriftsmotorene med ACERT varierer en del fra de enkelte ytelser. De typiske verdier for en C-32 ACERT med ytelse 1081BkW ligger på:

4,98 (g/bkW/Hr) NoX, 0,12 (g/BkW/Hr) HC og 0,08 (g/BkW/Hr) PM ved 75% last.

Tilsvarende tall for C-18 ACERT med ytelse 533BkW er: 82 g/BkW/Hr NoX, 0,05 (g/BkW/Hr) HC og 0,12 (g/BkW/Hr) PM ved 75% last.


[/raw]