DEL

Evalueringen etter ett år med prosjektet Fiskesprell viser at bruken av sjømat i barnehagene øker og at skoleelever liker fisk når de selv får lov til å tilberede den. Dette er bakgrunnen for at Fiskeri- og kystdepartementet og Eksportutvalget for fisk neste år dobler sin innsats til det nasjonale prosjektet Fiskesprell.


( 13.10.2008 )

[raw]

– Fiskesprell er en investering i en sunnere fremtid for norske barnehagebarn og skoleelever. I tillegg til at det smaker godt, får barn og unge som spiser mye sjømat mange fordeler gjennom at de tilføres viktige næringsstoffer som Omega-3 fettsyrer og vitamin D, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.
Fiskesprell er et gratis tilbud for barnehager og ungdomsskoler. Målet er å gi de
minste og yngste smaken på sjømat, slik de selv vil ha den. Gode mat- og måltidsvaner gir økt trivsel og overskudd i dag, og gir bedre folkehelse i morgen. Fiskesprell byr på lek, aktiviteter og kokkelering for barnehagen. I ungdomsskolen kan Fiskesprell inngå i faget ”mat og helse”.

 

Eksportutvalget for fisk ser på Norge som et viktig sjømatmarked, og dobler derfor innsatsen til Fiskesprell. – Dersom barn blir servert beinfri sjømat, av gode råvarer, erfarer vi at de aller fleste vil spise med god appetitt. Derfor er det utrolig viktig at barnehager og skoler, i tillegg til hjemmet, tilrettelegger for et sunt og variert kosthold, Vi er derfor glad for dette samarbeidet om Fiskesprell mellom departementene og fiskeri- og havbruksnæringa, sier adm. direktør Terje E. Martinussen i Eksportutvalget for fisk

 

Lærere melder om holdninger som endres når elevene har fått tilberedt sin egen smakfulle sjømat på skolekjøkkenet. Et år etter starten på arbeidet i barnehagene kommer de gode nyhetene fra pilotfylkene. Alle barnehagene som deltok setter mer fisk på bordet, både som pålegg, varmmat og turmat.

 

Basert på de gode resultatene er det besluttet at Fiskesprell skal bli et nasjonalt prosjekt. Hele 17 fylker skal delta med ca 700 barnehager, og over 700 ungdomsskoler er påmeldt. Forankringen av Fiskesprell i fylkene via Partnerskap for folkehelse har vært et vellykket grep. Dette gir gode muligheter til informasjonskanaler og at sjømat løftes inn i en helhetlig sammenheng. Partnerskap for folkehelse er Helse- og omsorgsdepartementets satsing for å få en varig struktur på folkehelsearbeidet regionalt og lokalt.

 

Den store interessen fra fylker, barnehageansatte og lærere til å bidra til å øke konsumet av sjømat hos barn og unge har ført til at Fiskeri- og kystdepartementet og Eksportutvalget for fisk nå dobler sitt bidrag til Fiskesprell i 2009. Sammen med at Helse- og omsorgsdepartementet viderefører sitt bidrag betyr dette en vesentlig styrking av arbeidet for sunnere mat- og måltidsvaner hos barn og unge.

 

Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Eksportutvalget for fisk står sammen om prosjektet ”Fiskesprell”. Også fiskesalgslagene bidrar med midler til arbeidet i ungdomskolene. Prosjektet er en konkret oppfølging av regjeringens ”Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen”, der barn og unge er en viktig målgruppe. Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), og Helsedirektoratet er faglige rådgivere på sin saksfelt i prosjektet.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.