DEL

Flere hundre filippinske sjømenn jobber på britiske og irske fiskefartøyer. De ”selges” av agenter og lures inn i Storbritannia ved hjelp av transittvisum beregnet på utenlandske sjømenn som skal mønstre om bord på fartøyer i utenriksfart. Ifølge den filippinske avisa Balita Pinoy betaler sjømennene cirka 12.000 kroner til agenter i Manila for å bli skaffet hyre på fartøyer. De er ikke klar over at det de vil bli tilbudt er vilkår som av ITF og britiske politikere kalles for slavevilkår.


( 24.11.2008 )

[raw]

Skandalen kom etter at tre fiskere døde i en brann om bord i fartøyet Vision II hjemmehørende i Banff ved kai i Fraserburg.. To av de omkomne var filippinske statsborgere og en var latvier. Ifølge Den internasjonale transportarbeiderføderasjonen (ITF) er det rundt 1000 immigranter i arbeid på britiske og irske fartøyer.

 

ITF satt etter brannen om bord i Vision II i gang en granskning av forholdene til de utenlandske sjømennene. Sist uke ble det avdekket at filippinere blir ansatt på lønner som kan være så lave som fem til femten kroner per time, en brøkdel av det som er offisiell minstelønn. En gruppe ansatt i ett rederi fikk 203,50 britiske pund i måneden. De måtte arbeide opptil tjue timer i døgnet.

 

Scottish Fishermens Federation (SFF) sin leder Ian Gatt har i pressen hevdet at det er lovlig å å ansette de utenlandske mannskapene da de aktuelle fartøyene fisker utenfor britisk sone. Men ifølge ITF er mange av fartøyene aldri utenfor britisk sone, og sjømennene har uansett krav på skikkelig lønn, forsikringer og andre velferdsordninger.

 

ITF har avdekket det som karakteriseres som menneskehandel både i Skottland og i Irland.

 

I Irland ble det nylig avdekket at fiskebåtrederen Timothy Murphy i byen Castletownbere på den irske sørveskysten hadde ansatt to filippinere til en lønn på 435 euro per måned. Når filippinerne ikke var om bord i fiskebåten var de henvist til å bo i en muggen gammel campingvogn.

 

Sist uke ble et finskregistrert gammelt lekk fiskebåtvrak reddet fra å synke av den britiske kystvakten. Dette fartøyet som etter planen skulle seile til Sør-Amerika hadde tre indonesiere uten engelskkunnskaper som mannskap. Mye tyder på at dette mannskapet var rekruttert på lignende vilkår og at regelrett menneskehandel med fiskere er i ferd med å bre seg til flere europeiske land.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.