Danske Tuco Marine har levert en nyutviklet servicebåt for oppdrag rettet mot operasjoner innen oppdrettsnæringen i Norge.


( 26.09.2017 )

Verftet overleverte i sommer den spesialbygde servicebåten til Akva Group. Tidligere har de levert mindre passasjerbåter og arbeidsbåter av typen ProZero til norske kunder.

-Vi er utrolig fornøyd med å ha bygget og levert denne fantastiske båten. Vi har nok en gang bevist at våre arbeidsbåter i ProZero-konseptet er et godt verktøy for kunder som ser etter topp ytelse og stabilitet, samtidig som de gir god komfort for mannskapet ombord. Med dette fartøyet imøtekommer vi forventningene i markedet til denne typen båter, sier administrerende direktør, Jonas Pedersen, i Tuco Marine Group. Servicebåten er levert til Akva Group, i samarbeid med Arild Friestad i Boat & Barge AS i Sandnes, som er Tuco Marine norske partner innen oppdrettsmarkedet.

Tuco Marine ved administrerende direktør, Jonas Pedersen.

Spylebåt

Den 15 meter store arbeidsbåten er bygd etter mange forespørsler Tuco Marine har fått fra sine kunder som har ønsket seg en større båt i ProZero-serien, og som er mer beregnet som arbeidsbåt innen oppdrettsnæringen. De har med denne båten etterkommet ønsket fra kundene. Verftets ingeniører har samarbeidet med en rekke ledende havbrukseksperter for å utvikle en ny båt, som tilfredsstiller nødvendige behov i næringen. Tuco Marine betegner servicebåten som en HPC-båt (high-pressure cleaning), som skal benyttes som spylebåt på anleggene, og den er bygget i kompositt. Dette reduserer den strukturelle vekten av båten, som igjen medfører mindre vedlikehold og lengre levetid.

På grunn av båtens lave vekt og to Volvo Penta innenbords dieselmotorer, hver på 625 hk, er båten kapabel til å yte over 33 knop. Motorene, som har elektrisk drivstoffinnsprøytning, er koblet til Volvo Pentas IPS fremdriftssystem med fremovervendte, motroterende propeller. Baugthrustere er av typen Sleipner SP 300. Lav vekt og effektiv fremdrift gir god kontroll og håndtering av båten, samtidig som det gir høy drivstoffeffektivitet og minimal miljøpåvirkning.

Krane fra Guerra med operativ rekkevidde på 7,2 meter.

Ideell for oppdrett

Skrogstrukturen for denne ProZero-modellen har spesielle forsterkninger som gjør den ideell for oppdrettsvirksomhet. ProZero-skroget gir komfortable sjøegenskaper, selv under tøffere sjøforhold. Raske operasjoner i grov sjø er bare begrenset av menneskelige begrensninger skriver verftet i en pressemelding. Båtene i ProZero-serien er tilgjengelige i flere versjoner, alle nøye skreddersydd for å passe til kundens spesielle brukerkrav.

Cockpiten i arbeidsbåten er innrettet for å maksimere bruken av topp moderne maritimt elektronisk utstyr og hjelpemidler, der blant annet Sailor VHF-radio, JRC Navtex-mottaker og Simrad radar er installert. På dekk er det montert krane fra Guerra Marine med en operativ rekkevidde på 7,2 meter og hydraulisk pumpe og tank, levert av Forani & Pecorari.

Verftet, som er lokalisert i Faaborg på øya Fyn, har en bred rekke av modeller i ProZero-serien. Arbeidsbåter i størrelsesorden 7,5 meter og opp til 18 meter, leveres til offshore, militær/politi og andre maritime kunder.

-Vi arbeider ca. 30 prosent inn i hver av de tre markedene. Og vi har i en årrekke levert båter til Norge, blant annet hurtiggående katamaraner i karbonfiber, forteller Pedersen.