Kystmagasinet 5.14: For mannskapet på «Kloegga» fra Myre er tørre brødskiver byttet ut med næringsrik kost. De bare tilsetter varmt vann så får de et skikkelig herremåltid mellom arbeidsøktene om bord.


( 15.09.2014 )


– Vi er fem mann om bord, og ingen av oss har anledning til å kokkelere, sier skipper og eier Andre Reinholdtsen. Derfor har han de tre siste sesongene gått til innkjøp av ferdigproduktene fra Real Turmat i Tromsø, hvor det bare er å tilsette varmt vann i posene.

 

Sparer tid

– Dette er perfekt mat for oss når vi er om bord, sier han. –Det går fort og greit å tilberede. Bare å hive over vannkokeren og fylle posene, og etter fem minutter har du et fullverdig måltid.

 

Som regel tilbereder han maten selv til resten av mannskapet, mens de er i fullt arbeid på dekk. Han forteller at de nå sparer mye tid, som tidligere gikk bort ved at mannskapet skulle spyle av seg, kle av yttertøy, vaske seg og lage mat.

 

– Nå får de servert posene med varmmat på dekk. Det gjør at vi ikke får så store opphold i bløgginga, og får fisken effektivt unna, sier han. Det kan bli lange dager på havet, hvor de ofte er ute i 10-12 timer.

 

– I et hal på 12-15 tonn går det fort 7-8 timer til bløgging, og da er det viktig å få opp energinivået og fylle batteriene. Vi er som regel ikke inne før i fire-fem tida på ettermiddagen, og da er det godt med et varmt og energirikt måltid underveis.

Byttet ut tørrmat F. Alf Fagerheim

PERFEKT: Skipper Andre Reinholdtsen (tv) har i tre sesonger kjøpt turmat hos Magnus Melkeraaen i Drytech AS. – Det er perfekt mat for oss om bord, sier han. Foto: Alf Fagerheim

 

«Født på ny»

-Det er som å bli født på ny etter en slik porsjon, sier Viggo Nilsen muntert og til stor latter fra de andre i messa. -Det er rene energibaren, og det hjelper til med å holde aktiviteten oppe.

 

Favorittene om bord er lapskaus, lammegryte og pasta bolognese. Men ikke alle var like positive til å begynne med, kan Reinholdtsen fortelle, og sikter til eldstemann om bord, Viggo Nilsen.

 

-Nå skryter han voldsomt av produktene. Spesielt lapskausen. Han sier den er så nær hjemmelaget lapskaus som det går an å komme.

 

– Opp mot brødskiva og tørrmat ser vi en helt klar effekt hos mannskapet under arbeidet, sier Reinholdtsen, og han forteller at de har med seg posene med turmat på hver tur, hele året.

 

Fakta Drytech AS:

Tromsø-bedrift, som ble etablert i 1989 av Rolf Hansen.

Produserer komplette gryteretter i porsjons- og bulkpakker, som er skånsomt tilberedt i en egenutviklet tørkeprosess.

Produktene produseres i Tromsø, og benytter seg av norske og lokale råvarer i prosessen.

Leverer over 20 ulike retter, deriblant flere gluten- og laktosefrie retter. Tilbyr også vegetarretter.

Levert til sport og friluftsbransjen i Skandinavia og andre europeiske land.

Leverer til forsvaret i Norge, Sverige og Danmark, samt noen forsvar i Europa, deriblant Frankrike.

Andre markeder som bedriften leverer til er safariselskaper, vinterturisme, fiskeribransjen og ulike bedrifter rundt i inn- og utland.

Produktene ha en næringssammensetting etter anbefaling fra Statens ernæringsråd. Ingen tilsettingsstoffer og holdbarhet på fem år.