DEL

Når Aqua Nor åpner er Brødrene Dahl på plass. – Jeg ser fram til å møte næringa og diskutere felles utfordringer og muligheter. Det er viktig for meg at vi får slutt på nedsnakkingen av havbruksnæringa, og jobber med å få fram det fantastiske næringa gjør for Norge, sier Anders Kallerud, Direktør for Havbruk i Brødrene Dahl.


( 15.08.2017 )

Kallerud har lenge sett med forundring på hvordan den offentlige debatten om havbruk arter seg. Enkeltsaker som trekkes ut av sammenhengen, ren feilinformasjon og angrep på eksperter er blitt reglen for debatten. – Nå har jeg jobbet et-par år med ansvar for havbruk i Brødrene Dahl, men slutter ikke å bli overrasket over hvor mye feilaktig negativ omtale næringa får i offentligheten, sier Kallerud.

Utfordringer må løses

Brødrene Dahl er opptatt av at de problemene som finnes blir håndtert skikkelig. Både lakselus, sykdom og lokale miljøproblemer må håndteres og løses for at næringa skal være helgrønn. – Havbruksnæringa i Norge er jo historien om kontinuerlig innovasjon, utvikling og problemløsing. Slik sett ligner den på oljenæringa. Fra starten på 70- og 80-tallet, og fram til i dag har veksten vært enorm og alle problemer er blitt løst underveis. Det samme er i ferd med å skje med luseproblemet, mener Kallerud.

Kallerud mener næringa jobber godt med å løse problemene sine, og har tro på at de vil lykkes. – All matproduksjon har fotavtrykk, men havbruk har potensial for å være den reneste og grønneste av alle næringer som leverer proteiner til matbordet. Det er dit vi er på vei, sier Kallerud i Brødrene Dahl. Han mener det er nettopp miljøargumentene som gjør havbruksnæringas framtidsposisjon unik. – All produksjon av rødt kjøtt gir store CO2-utslipp, og bruker enorme ressurser på å produsere kjøtt. Oppdrettsfisk gir en tidel av CO2-utslippet, og forbruket av fôr er 1,2 kilo for én kilo fisk der storfekjøtt har 8-9 kilo fôr pr kilo med kjøtt. Vi er en del av det grønne skiftet, fastslår Kallerud.

Innovasjon og utvikling

Oppdrettsnæringa har kontinuerlig utviklet seg, og sysselsetter færre i dag enn da produksjonen var en firedel av dagens. Og det stopper ikke her. – Vi må henge med dersom vi skal kunne konkurrere internasjonalt. Jeg har stor tro på mulighetene som ligger i nye produksjonsformer som fokuserer på å utnytte de naturgitte fortrinnene vi har i Norge. Offshore anlegg produsert med norsk kompetanse ved verft i utlandet eller landbasert oppdrett som kan flytte produksjonen nærmere markedene, kan på sikt komme i direkte konkurranse med næringa i Norge, mener Kallerud.

Brødrene Dahl tar del i arbeidet med å utvikle næringa innen de områdene selskapet har spisskompetanse. Selskapet leverer blant annet rør, rørdeler, ventiler, aktuatorer og pumper til næringa, og jobber med leveranser fra rogn til mat. – Med over 50 servicesentre over hele landet, og et sentrallager som fører mer enn 27 000 ulike artikler kan vi levere opp til Trøndelag på én dag og i Nord-Norge på to dager. Kundene slipper å ha lager med vedlikeholdsdeler og sparer dermed på det. Vi tar oss av all logistikken på utstyrssiden, avslutter Kallerud.

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.