Den lille Stillehavsnasjonen Palau, hvor det bor 17.800 innbyggere, satte i juni fyr på fire båter som tilhørte vietnamesiske fiskepirater.

De vietnamesiske båtene var rundt 2000 sjømil hjemmefra for å sanke sjøpølser. Palaus president Tommy Remengesau Jr. planlegger å erklære det meste av landets 621.000 kvadratkilometer store territoriale havområde til en nasjonalpark, hvor det bare i begrensede områder vil være lovlig å fiske for fiske til innenlands konsum.

I Vietnam og en rekke andre land er sjøpølser en ettertraktet delikatesse som tørket eller saltet vare, og betales med alt fra noen hundre kroner til flere tusen kroner per kilo. Bare i år har 15 fartøyer, lastet med sjøpølser, haifinner, languster og verdifull fisk, blitt oppbragt for ulovlig fiske i landets farvann. Inntil nå har piratfiskere fått fangst og utstyr beslaglagt. Men siden dette ikke ser ut til å stoppe fisket, valgte landet å konfiskere og ødelegge fartøyene. Noen av de vietnamesiske fartøyene ble ikke ødelagt, da de fikk i oppgave å frakte hjem 77 mannskapsmedlemmer.