Coop Extra tilbyr thailandske frosne kokte reker uten skall og hode i størrelsen 50 – 60 til 39.90 per halvkilos pakning (400 gram netto). Det gir i praksis en pris på 100 kroner per kilo. Omregnet til hele kokte reker er prisen rundt 40 kroner. Samme størrelse grønnlandsreker til bys i mange norske butikker fra 179 kroner per kilo og oppover. Er billige varmtvannsreker nå en trussel mot norske rekker i hjemmemarkedet.


( 08.02.2010 )

[raw]

– Jeg tror i utgangspunktet at det positivt at reker etter hvert har fått større plass i supermarkeder. For få år siden var reker nesten fraværende. Nå kan det være flere hyllemeter med reker. Dette skyldes i stor grad økt import og omsetning av varmtvannsreker, forklarer leder for Rekeutvalget i Råfisklaget Tor-Edgar Ripman til Kystmagasinet.no

 

Rekene som omsettes hos Coop Extra er importert av Polar Seafood AS. Det er hvite stillehavsreker (Penaeus vannamei). Det er en importert art som i løpet av få år har blitt den dominerende arten i thailandske rekeproduksjonen. I 2008 produserte Thailand 490 000 tonn oppdrettsreker. I 2009 falt prisene og thailandske oppdrettere kuttet produksjonen til cirka 390 000 tonn. Til tross for det kraftige kuttet er prisene fortsatt lave. Størrelsen 51- 60 som selges hos Coop Prix har nå en ex-farm pris på under USD 2.50. I mange land er det store lager med frosne hvite stillehavsreker og sorte tigerreker. Disse vil presse prisene i Europa i år og sannsynligvis neste år.

 

– Varmtvannsreker brukes stort sett i varme matretter. De spises slik som norske reker. Det er derfor ingen direkte konkurranse. Problemet med våre norske reker har vært å pille dem rå. Da ville disse også kunne brukes i varme matretter. Det er nå på gang norske produkter med rå reker. Disse vil i større grad enn de eksisterende norske rekeproduktene måtte konkurrere med varmtvannsreker, forklarer Ripman. Han velger å tro at økt antall produkter og meter med eksponering er bra for norske reker.

 

Rekene som fiskes i Barentshavet er i første rekke små reker som brukes i industriell produksjon. Store reker fanges det en del av utenfor Grønnland hvor Norge har en kvote på 3000 tonn. I tillegg kommer reker fra Nordsjøen, Skagerrak og ulike fjorder.  Store reker ble sist uke betalt 57 til 75 kroner per kilo levert i Rogaland, mens de som leverte til Skagerrakfisk i uke tre fikk 68 kroner per kilo. Til tross for økt import av varmtvannsreker viser prisene (Skagerrakfisk) på store norske reker en positiv utvikling fra 48,50 i årets første tre uker til 67 kroner i år. Prisøkningen kommer på tross av økning i landet volum.

[/raw]