I fjor ble det importert flere hundre tonn norsk torsk til Thailand. Flere store kjeder hadde norsk torsk i frysediskene. Nå ser det ut som om danske F. Uhrenholdt har presset norsk torsk ut av markedet. De har satset rimelig stillehavstorsk som er foredlet i Kina.


( 19.08.2010 )

[raw]

Er Stillehavstorsk det samme som torsk, eller er torsk en benevnelse forbeholdt atlantisk torsk? Er Stillehavslaks det samme som laks? De fleste norske kunder vil skille mellom de ulike artene hvis merkingen er tydelig. Kan asiatiske konsumenter kunne skille mellom atlantisk oppdrettslaks og billig amerikansk pukkellaks? I Asia forsøker danske Uhrenholdt å forføre kundene med torsk og laks fra Stillehavet. For torskens del kan det se ut som om de har fått tilnærmet full kontroll over markedet.

 

Den store cash and carry kjeden Makro brukes både av vanlige konsumenter, ikke minst den utenlandske kolonien, og av restauranter som vil sette laks og torsk på menyen. Rimelige frosne porsjonsstykker tilbys, merket som henholdsvis ”Salmon” og ”Cod”. I samme frysedisk ligger Atlantisk laks fra Marine Harvest, produsert i Chile.

 

Atlantisk torsk har et begrenset marked i mange land, blant annet i Thailand. Derfor er det viktig å holde prisen lavest mulig. Frem til og med mai i fjor ble det ifølge Eksportutvalget for Fisk eksportert 202 tonn norsk torsk til en snittpris på 21,75 kroner per kilo til Thailand. I år er det i samme periode eksportert 6 tonn til 17,55 kroner per kilo.

 

Stillehavstorsken som F. Uhrenholdt markedsfører under merkenavnet Emborg er bein- og skinnfrie loins på 125 gram hver. To fryste loins koster, hos kjeden Makro, 129 thailandske baht, cirka 26 kroner. Denne prisen kan være tøff å tangere med atlantisk torsk.

 

I fjor ble det danske konsernet Emborg en del F.Uhrenholdt. Selskapet som er Danmarks største private produsent av meieriprodukter i Danmark, vil i år ha en omsetning på 500 – 600 millioner euro. Selskapet eier de to merkene Friendship og Emborg.

 

Innenfor fisk produserer selskapet blant annet produkter av kaldtvanns- og varmtvannsreker, vill og oppdrettet laks, en lang rekke hvitfiskarter, inklusiv atlantisk torsk, stillehavstorsk, sei, hyse, barramundi og pangasius. I det omfattende produktsortimentet inngår også blåskjell, kinesisk kreps, blekksprut, akkar, sjøkreps og mange andre arter. Noe produseres ved egne foredlingsanlegg og noe på oppdrag hos underleverandører.

[/raw]