Danmark er stengt for korona, men åpent for forretninger. Hos Danmarks største automasjonshus BILA jobber medarbeiderne under høytrykk: Nå har selskapet nettopp landet en kjempeordre til den norske lakseindustrien. BILA skal automatisere sortering, pakking og palletering for en av verdens aller største lakseprodusenter med et årlig produksjonsvolum på mer enn 150 000 tonn laks.

SalMar vil bygge en ny fabrikk, InnovaNor, i nye Senja kommune, som skal sette nye standarder for innovative og effektive løsninger i lakseindustrien. Danske BILA bidrar med et innovativt sorteringsog pakkeanlegg som skal håndtere flere tusen tonn med laks.

Den nye fabrikken til SalMar forventes å bli en av verdens mest effektive laksefabrikker, der kombinasjonen av maksimal automasjon og innovasjon er ingrediensene for suksess. BILA er samarbeidspartner i prosjektet og skal levere en innovativ helautomatisert palleteringsløsning som omfatter håndteringen og pakkingen av laksekasser. Den banebrytende løsningen ble første gang implementert av BILA hos en kunde i 2019, også i laksebransjen, og nå er det igjen bevist at konseptet gir kundene store muligheter. Fabrikken forventes å være driftsklar i midten av 2021.

– Vi er stolte over at SalMar valgte oss som samarbeidspartner til den nye ambisiøse InnovaNor-fabrikken. SalMar er bransjeledende når det gjelder produktivitet og effektivitet – de tar alt til et nytt nivå og setter standarden for fremtiden i laksebransjen, sier Jesper Højmark Pedersen, Market Unit Manager

BILA viste et sterkt engasjement

«Svært mange leverandører viste interesse for å levere palleteringsløsningen ved InnovaNor. I en samspillfase med flere leverandører opp mot utvelgelse viste BILA et sterkt engasjement og interesse med hensyn til både å ivareta driftserfaring og konkrete forbedringstiltak fra vårt anlegg på Frøya, InnovaMar, samtidig som de bidro svært konstruktivt til å utarbeide et robust, fleksibelt og ikke minst dynamisk system for til enhver tid å kunne imøtekomme SalMar sine krav til palleteringsanlegget», uttaler Ole Meland, teknisk sjef, SalMar AS.

BILA har automatisert i 32 år

Konsernet BILA A/S ble stiftet i 1988 og hjelper industrien med produksjonsoptimalisering ved hjelp av automasjonsløsninger, normalt ved hjelp av logistikkløsninger, industriroboter og samarbeidende roboter. Løsningene dekker alt fra enkel automasjon til optimalisering av hele produksjonslinjer. All kompetanse er samlet hos BILA A/S og inkluderer rådgivning, konstruksjon, utvikling, implementering og påfølgende service av robotanlegg. Virksomheten har eget verksted, der de utvikler og konstruerer spesialverktøy til robotanleggene. BILA er en høyteknologisk virksomhet med mer enn 350 engasjerte medarbeidere fordelt på forskjellige adresser i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, USA og England. Gjennom årene har BILA levert mer enn 2000 automasjonsløsninger til industrien i Europa og USA.