DEL

Verdens største oppdretter av fiskearten cobia, det polskkontrollerte bergensselskapet Marine Farms, vurderer å øke produksjonskapasiteten etter at salget av cobia har økt voldsomt i USA.


( 14.06.2011 )

[raw]

Etter at cobia ble introdusert i USA på nyåret, har omsetningen økt med 2,5 tonn i måneden til cirka ti tonn i løpet av fire måneder, opplyser daglig leder Carlos Massad i Marine Farms Vietnam. Fisken blir nå solgt til butikker, cruiseskip, kasinoer og sjømatrestauranter. I butikksegmentet har fisken vist seg å være spesielt lett å selge i Midtvesten, hvor en gjerne foretrekker hvitfisk som er mild i smaken.

Bergensselskapet som i fjor høst ble kjøpt opp av den polske giganten Morpol, har nettopp leid et klekkeri i Nha Trangområdet for å teste ut klekking og oppfôring av cobialarver. Det ligger i kortene at om selskapet lykkesmed dette, vil de vurdere å bygge et eget klekkeri for å øke tilgangen på yngel.

Ifølge Massad vil selskapet, som nå produserer cirka 1.500 tonn cobia årlig,  som planlagt øke produksjonen til 4.000 tonn i løpet av 2014. I USA har Marine Farms et markedssamarbeid med Nordic Group, Inc. Dette selskapet har eksklusiv rett til salg og markedsføring i Nord-Amerika av Marine Farms Vietnam sin cobia. Harvey Lipman, ansvarlig for cobiaprosjektet i Nord-Amerika mener at suksessen skyldes at markedet ønsker hvitfisk av høy kvalitet fra bærekraftig produksjon. Cobia er et alternativ til fisk som grouper, rød snapper, kveite, mahi-mahi og torsk.

Fisken som Bergensfirmaet produserer er spôrbar fra butikk i USA til merd. Den holder kvalitet som gjør at den kan brukes til sashimi. Det er forventet at salget i USA vil øke til cirka 20 tonn i måneden i løpet av tredje kvartal. Planen er å få Marine Farms Vietnam sin cobiaproduksjon sertifisert av The Aquaculture Stewardship Council. Det er forventet at de vil ha klart kravene for godkjenning av oppdrettscobia i løpet av året.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.