Norges Råfisklag, Norges sjømatråd, Kristiansund kommune og Nordmøre Fiskebåt har invitert landets viktigste klippfiskprodusenter til kvalitetsvurdering og kåring av «Årets beste klippfisk» i Kristiansund 5. og 6. juni 2012. Kåringen gjennomføres annet hvert år og årets arrangement er det syvende i rekken.


( 14.05.2012 )

[raw]

Målsettingen med arrangementet er å stimulere markedene til å sette pris på klippfisk av høy kvalitet. Den fisken som får benevnelsen «Årets beste klippfisk» skal være berettiget en slik status etter en vurdering og bedømmelse som følger bransjens strengeste regler og etter de beste tradisjoner for produksjon av klippfisk.

 

Samtlige deltakere vil få en sertifisering som dokumenterer deltakelse i konkurransen. Vinneren vil i tillegg til en eksklusiv medalje i ekte gull – Nicolai H. Knudtzons ærespris, få et diplom som sertifiserer at firmaet har produsert årets beste klippfisk. Prisen har sitt navn etter en produsent og eksportør fra Kristiansund som etterstrebet et førsteklasses produkt og som i sin tid var Norges største eksportør av klippfisk.

 

Vinneren av konkurransen i 2012 vil bli bekjentgjort under en mottakelse på Lossius-gården i Kristiansund 6. juni 2012. Hederen blir overrakt av statssekretær Kristine Gramstad i Fiskeri- og kystdepartementet.

 

Fisken blir bedømt av en meget kompetent jury sammensatt av en blanding av vrakere og kokker. Årets jury vil bestå av kokkene Harald Osa, Wenche Andersen og Arne Brimi, samt Kjell Jensen fra Mattilsynet og Jan Ola Liavåg fra Fiskeridirektoratet. Jahn Otto Johansen (bilde under), Norges største klippfiskentusiast, er arrangementets høye beskytter og er selvsagt til stede under kåringen.

 

Foto: Norges Råfisklag.

 

Brødr. Aarseth AS fra Ellingsøy ble utropt som vinner av «Årets beste klippfisk 2010». Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen overrakte Alf Olav Aarseth i Brødr. Aarseth AS det synlige bevis på at bedriften hadde produsert den beste klippfisken. Hele 18 produsenter deltok i den beinharde kvalitetskonkurransen i 2010.   

 
Tidligere vinnere:
– 2000 Jacob & Johan Dybvik AS
– 2002 Nils Sperre AS
– 2004 Jangaard Export AS (Nordmøre Fiskeindustri)
– 2006 Jacob & Johan Dybvik AS
– 2008 Lorentz A. Lossius AS
– 2010 Brødr. Aarseth AS
 

I likhet med tidligere år, arrangeres Midt-Norsk Fiskerikonferanse i tilknytning til kåringen av «Årets beste klippfisk». Første dag av konferansen er nesten i sin helhet viet temaet klippfisk.

Hvordan få flere til å elske klippfisk? er et av spørsmålene som stilles. Et høyst kompetent panel bestående av mesterkokkene Arne Brimi, Harald Osa og Wenche Andersen skal forsøke å gi et svar på spørsmålet. Ellers skal utsiktene for klippfiskmarkedet både i Europa og Brasil belyses.

Marin bioteknologi er et sentralt tema på konferansens andre dag, der blant annet professor Bjarne Østerud skal innlede. Avslutningsvis blir det spurt om sjarken har en plass i framtidens fiskerinæring, hvor både myndigheter, båtprodusent og en ung fisker skal dele sine meninger med forsamlingen.

[/raw]