Torsdag er det duket for offisiell åpning av Kystens Hus og Kystakvariet i Tromsø. Dette gjøres i et lukket arrangement torsdag. Når dørene åpnes for publikum kl. 14 kan de se det 18 meter lange Kystakvariet langs glassfasaden, bare noen få meter fra kaikanten.

Det er ikke tilfeldig at det er Norges EØSog EU-minister Elisabeth Aspaker som forestår den høytidelige åpningen av huset. Huset skal være en ressurs for kysten, og kystnæringene har blikket rettet godt ut over landets grenser.

Det er heller ikke tilfeldig at det er fire tolvåringer som forestår den høytidelige åpningen av Kystakvariet. En av husets roller er å formidle fortellingene om kysten og kystens ressurser til de unge. De som er fremtiden vår. Kystakvariet er det viktigste enkeltelementet i utstillingen.

Idéen bak huset, slik den er i dag, ble født for et tiår siden. Den moderne fasaden og det tekniske innholdet i huset skal få oss til å rette tankene fremover. Aktørene som holder til i huset skal være viktige for kysten og kysten skal være viktig for dem.

Kunnskapsformidlingen skal fortelle om kystens muligheter, og det er fremtiden ved den vitebegjærlige 12-åringen som er i hovedfokus. Husets ide gis også et praktisk uttrykk gjennom mattilbudet i første etasje, der man finner råvarer, produkter og matretter fra hele den nordlige kysten.