DEL

6000 tonn laks er stjålet, og stjålet laks og ørret kan ha havnet på det internasjonale markedet. Bak organiserte tyverier står en kriminelle med kontakter som gjør at laksen blir ”lovlig” ved hjelp av falske dokumenter.


( 15.02.2011 )

[raw]

Ifølge informasjon fra Kontoret for forebygging av laksetyveri i Chile, ble 6000 tonn laks til en verdi av 350 – 400 millioner kroner stjålet i Chile i fjor. Det antas at 90 prosent av laksen ble solgt på lokale markeder, restauranter og hoteller.

 

De store mengdene laks som forsvinner, kan tyde på at en del av laksen finner veien ut i internasjonale markeder. Der kan den like gjerne bli solgt som norsk laks som chilensk. Det er ingen garanti for at laksen ikke nylig er medisinert og derfor ikke egnet som menneskemat. Chilensk fiskerinæring sliter med kriminelle aktører på ulike nivåer.

 

Kystmagasinet vil i sin neste utgave presentere en stor artikkel om chilenske svindlere som har lurt kjøpere over hele verden for millioner av kroner. Disse svindlerne har i senere tid konsentrert seg om laksemarkedet.

 

Chilenske myndigheter bekrefter ifølge FIS.COM at tyvene forfalsker offentlige documenter og lager falske fakturaer for å gjøre den stjålne laksen omsettelig. Nå skal laks tilgjengelig på markeder, i restauranter og hoteller sjekkes. Innenriksdepartementet vurder bruk av politi, marinen, spesialpoliti og inspektører fra det nasjonale fiskeridirektoratet for å få bukt med problemet.

 

Problemet med tyveri av laks har vært kjent lenge. Allerede i april i fjor opplyste den chilenske oppdretterorganisasjonen SalmonChile om problemet. Da ble det hevdet at 12.000 laks og ørret ble stjålet årlig.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.