Skipsverftet til Havyard Ship Technology i Leirvik er 100 år i år. Dette ble feiret lørdag 9 juni med folkefest på kaia med konserter med kjente artister og innslag fra kulturskulen i Hyllestad. Kjell «Kjellen» Bigset var dagens konferansier.

På scenen var det konserter med popstjernen Dagny, Vilde og Anna, Martine Håland og kulturskoleelever, og Kjell «Kjellen» Bigset var konferansier. Med strålende sol og en fullpakket kai av både små og store, ble folkefesten en skikkelig suksess. Det ble servert pølser, is, kake og brus til alle som var tilstede.

Kvelden fortsatte med festmiddag i platehallen for de ansatte, tidligere ansatte (pensjonistene) og kunder, alle med følge. Etter middagen spilte et lokalt band opp til dans.

– At vi har anledning til å invitere ansatte, kunder og lokalsamfunn til en slik 100 års feiring som vi har hatt i helgen, er et tegn på den optimismen vi har for fremtiden. Etter flere vanskelige år har vi nå mange kontrakter og mulighet for å bygge selskapet videre mot de neste 100 årene, sier daglig leder Lasse Stokkeland.

Dagny. Foto: Havyard

Ordfører Morten Askvik i Hyllestad Kommune gratulerer Havyard Ship Technology med jubileet. -Dei totalt 171 tilsette i Leirvik, Fosnavåg og i Tyrkia er særs viktige for kommunen. Verftet er livsnerven i samfunnet vårt, og er i særklasse den største private bedriften. I tillegg til å ha mange lokalt tilsette bidrar verftet til å øke kundegrunnlaget i øvrig næringsliv, og til å støtte lag og organisasjoner. Etter 100 år med båtbyggertradisjon har verftet ry på seg for å bygge båter som utmerker seg. I Hyllestad er vi stolte av å kalle det verftet vårt, sier Ordfører Morten Askvik.

Hanne & Jørgen, Kulturskulen i Hyllestad og Fjaler. Foto: Havyard.

Betydningsfull

I 14 år har Geir Johan Bakke vært konsernsjef for Havyard, og det har vært en fantastisk reise. -Det å se tilbake på historien der alt startet i 1918, se hvor innovative og fremoverlent de var uten all teknologien vi har i dag, er utrolig fascinerende. Vi har kommet langt og er bedre enn noen gang. Verftet er av enorm betydning for Havyard Group og de andre selskapene i konsernet. Utvikling og testing av ny teknologi, fokus på det grønne skiftet og at vi i samarbeid med de andre forretningsområdene kan i dag levere de mest effektive og miljøvennlige løsningene til fergene vi bygger for Fjord 1 er bare begynnelsen for hva som kommer i fremtiden, sier Geir Johan.

Martine Håland, fra Dale. Foto: Havyard.

Konferansier Kjell «Kjellen» Bigset. Foto: Havyard.

Historie

Grunnleggeren Jonas Løland startet i 1918 å produsere trillebårer og turbiner til småkraftverk. Samme året bygde han i samarbeid med Knut Wolff og Eivind Bekken den første slippen og det var vedlikehold og reparasjoner av fiskebåter som var hovedbeskjeftigelsen. Dette var starten på det vi i dag kjenner som Havyard Ship Technology i Leirvik.

I 1938 ble den første båten ved Løland Motorverksted bygd, byggnr 1 «Loftesnesferja». Siden den gang har verftet bygd 132 skip, og har 14 til i ordreboken.

I 1975 startet byggingen av landets aller første overbygd tørrdokk og dypvannskai, og skipsverftet ble tatt i bruk i 1978. I 1979 gikk Løland konkurs og John Kleven i Ulsteinvik kom på banen. Sammen med Fylkesbaatene og Løland familien startet de selskapet Kleven Løland A/S.

I 1990 gikk Kleven-gruppen inn i Kværner-Konsernet, og verftet ble fikk navnet Kværner Kleven Leirvik A.S. År 2000 kjøpte Havila verftet og kalte det Havyard Leirvik AS. I 2011 ble navnet endret til Havyard Ship Technology AS.

Havyard Ship Technology AS har en solid kundebase både nasjonalt og internasjonalt. Det er 135 fast ansatte ved verftet i dag, 128 underleverandører på verftet.

Kilde: Allkunne. v Ottar Starheim, NRK Sogn og Fjordane.