OceanX opererer det store kombinert forsknings og ekspedisjonsskip, OceanXplorer. Om bord har de blant annet to kabelstyrte undervannsfartøyer som kan operere ned til 1000 meters dybde, og ett radiostyrt fartøy bygget for å operere ned til 6000 meter.

Når dette skrives, er OceanXplorer ved kai i Longyearbyen. Om bord er rekke forskere, samt den meksikanske prisbelønte filmfotografen Rosa Tuiran. Hun filmer for blant annet National Geographic. Materialet skal bli til flere kortfilmer om menneskets innvirkning på natur og miljø, om forskning for å redusere påvirkningen av klimaendringer, om bevaring av havet, om vernede havområder og teknologisk innovasjon.

Den meksikanske fotografen Rosa skal lage en kortfilm om plastforurensning og tapte fiskeredskaper ved Svalbard. Foto Rosa Tuirans hjemmeside.

I farvannene ved Svalbard vil de også fokusere på hva Norge gjør for å renske opp tapte og forlatte fiskeredskaper. I en henvendelse til Fiskeridirektoratet opplyser Rosa at hun blant annet har hørt at reinsdyr har gått seg fast i fiskeredskaper. Som bakgrunn for filmingen er også en rapport om forurensningen i Norskehavet og Barentshavet publisert av Norsk Polarinstitutt i 2018.

Skipet OceanXplorer ble kjøpt av rederiet Volstad i fjor vår. Da het det 85 meter lange skipet, bygget i 2010, Volstad Surveyor.