Fisker Kåre Henriksen fra Honningsvåg tok den lange veien til Polen for å bygge båt.

Like før fellesferien hentet han hjem sin nye kystsjark bygget i Gdansk, Polen. Dette er en romslig og stødig båt med lengde og bredde på 10,77×4,80 meter. Prislappen ligger på mellom 3,5 og 4,5 millioner kroner. Tidligere har han hatt flere fiskebåter, men dette er Henriksens første nybygg. Båten har fått navnet Langnes, videreført etter hans forrige båt, som var en 34 fots Finnvik-sjark. Den solgte han videre til en ung fisker i Honningsvåg.

LANGNES

Bygd i Polen, og har fått tilnavnet Langnes.

Første nybygg

Nye Langnes ble levert til Mandal i juni, og Henriksen gikk båten selv nordover til Honningsvåg. Her skal han rigge den for teinefiske etter krabbe i første omgang, men etter hvert blir den også rigget for garn, opplyser han. Fiskebåten har stor og god arbeidsplass på hoveddekket, noe som er et stort pluss ettersom han skal fiske med teiner. I tillegg har den et lasterom på 24 m3.

HOVEDDEKK

Et romslig arbeidsdekk, noe som er nødvendig når man drifter med teiner.

-Jeg håper dette blir en grei arbeidsplass, og har mulighet til å ha en mann ekstra om bord. Jeg har fått seilt inn båten på tur nordover, og er så langt fornøyd, sier han kort. Under rorhuset finner man en romslig lugar med køyeplass til fire, gode sitteplasser, et lite kjøkken og toalett med dusj, stilig innredet med plysj på veggene. Henriksen innrømmer det er rene luksusen, ikke minst i forhold til hans forrige båt. Det eneste han klarer seg uten er TV, så lenge han har radio.

Kåre Henriksen fra Honningsvåg har funnet seg godt til rette i skipperstolen ombord på nyervervelsen, Langnes.

Kåre Henriksen fra Honningsvåg har funnet seg godt til rette i skipperstolen ombord på nyervervelsen, Langnes.

Prøve noe nytt

Han forteller at verftet i Polen har lang erfaring med bygg innen offshore og cruisebåter, og at dette er et av deres første fiskefartøy i denne størrelsen. Båten ble i sin helhet designet, bygd og utrustet ved verftet. I maskinen står en Perkins-motor på 215 hk og en 815 kW generator, og Simrad-instrumenter og Olex kartplotter fra Maritek i Honningsvåg er installert. At han tok veien helt til Polen for å prosjektere og bygge sitt første nybygg, hadde litt med pris å gjøre, men også et ønske om å prøve noe nytt. Og når han først fikk mulighet til et nybygg, så grep han sjansen. Hjemkommunen Nordkapp har dessuten vært inne og hjulpet med finansieringen.

-Uten hjelp fra kommunen hadde jeg måttet skaffe finansiering fra annet hold. Men om fartøyet fungerer greit er dette en grei investering, og man kan bli gammel om bord her, sier han muntert. Det eneste han vurderer å utbedre ved båten etter hvert, er å bygge bulbbaug med knekk og større thrustere i baug og hekk.

NYBYGG