Siste tilskudd til fiskeflåten i Herøy ble levert fra Skogsøy Båt i midten av september.

Skipper og reder Arve Teige har kommet hjem til Bølandet i Herøy kommune med sin nye fiskebåt, som har fått navnet Argo. Båten, som han eier sammen med sin bror Sveinung Teige i fiskebåtrederiet Teige og Teige AS, har en prislapp på 16,3 millioner kroner.

RORHUSET

Rorhuset har god plass for alt teknisk utstyr, og har egen salong for mannskap. Foto: Skogsøy Båt AS.

Nye Argo, med lengde og bredde på 14,95 X 6,55 meter, er bygget i aluminium. Under dekk er det montert en Scania D13-motor, med 500 Hk ved 1800 rpm, Nogva HC258-girsystem og Nogva propellanlegg. Kraftuttaket fra motor er koblet direkte til pumpestasjon, som driver vinsjer, capstan, garnhaler og garngreier.

EI MESSE

En messe med høy komfort, god plass og i moderne design. Foto: Skogsøy Båt AS.

Det er også montert to vannavkjølte Lovol generatorsett, hver med en ytelse på 32 kW. Disse er levert av Mandal-firma Diesel Service AS, mens alt av elektronikk og elektro er levert av AS Elektrisk. Båten har seks lugarer, stor messe og oppholdsrom for mannskapet med topp komfort og i moderne design. Rorhuset har også god plass for teknisk utstyr, skipper og med egen salong for mannskap.

BRED

Bred hekk gjør at båten meget sjødyktig. Foto: Anders S. Monsen.

Båten er rigget for snurrevad, not og garn. Lorentzen Hydraulikk AS har montert kombivinsjer, capstan og ringnål for snurrevadog notfiske, mens Hydema Syd AS har levert garnhaler og garngreier. Like etter hjemkomst ble Argo rigget for notfiske etter makrell.

GODE

Gode arbeidsforhold for fiskerne på dekk. Nye Argo er en stødig og smidig båt i sjøen. Foto: Skogsøy Båt AS.

Fartøyet har i år en makrellkvote på 190 tonn, men forventer å ha tre makrellkvoter hver på 75 tonn neste år. Gjennom gamle Argo kjøpte Teige ekstra torskekvoter i 2008-2009, og med 200 tonn torsk nord for 62 breddegrad, 50 tonn i sør, seikvote og hysekvote vil eier og mannskap ha et godt driftsgrunnlag. Med bedre utstyr og arbeidsforhold om bord vil fisket bli mer effektivt og kvaliteten på fisken blir mye bedre.