Tråleren S144 Themis ble i dag lørdag, døpt ved Karstensens Skibsværft i Skagen. Tråleren som primært skal fiske industrifisk, er søsterskip til norske Gollenes. Egenskaper ved Gollenes var medvirkende til valg av design.

– Skipet som nå avløses klarte ikke å fiske alle kvoter i fjor. Men vi er på vårt nye fartøy rigget for å kunne fiske etter øyepål med dobbel-trål, og håper det sammen med andre økte kapasiteter skal gjøre oss i stand til å utnytte våre kvoter bedre, sier skipper Bjørn Ryberg til Kystmagasinet.

Her knuses champagnen. Fra venstre Ellen Lorentsson, Marielle Ryberg og Emma ryberg.

Themis skal i følge Bjørn i hovedsak fiske etter brisling, tobis og øyepål, samt noen mindre kvoter med sild og makrell. Årets kvoter på industrifisk regner de med å havne rundt 30.000 tonn. Nøyaktig vet ikke før tobiskvoten blir fastsatt. Den blir mindre enn i fjor da den var på 450.000 tonn, og så stor de med de gamle skipet, ikke klarte å fiske hele kvoten. Kvotene på sild og makrell er på samlet 1500 tonn. Skipet som skiftes ut er nå solgt til et annet svenkskontrollert dansk rederi.

Nye Themis har kvoter på rundt 30 000 tonn, det meste industrisfisk.

Valget av design og verft, skyldes ikke minst at de er kjent med at en norske Gollenes som driver et lignende fiske har hatt svært god brennstofføkonomi. Når det fiskes etter lavt betalt industrifisk er dette svært vanlig.

Skroget til Themis er i stor grad med unntak av bulben likt Gollenes. Dette fartøyet ble levert av samme verft til rederiet Gollenes AS i Fosnavåg i 2011.

Kystmagasinet kommer med en stor og fyldig omtale av skipet i utgave 2 i år. Har du ikke abonnement, kan det bestilles her: ABONNER