Nordmenn spiser stadig mindre sjømat.

Høy pris bremser konsumet av sjømat

Nordmenn spiser stadig mindre sjømat, og prisøkning er den viktigste grunnen til at konsumet har en nedadgående trend.

Publisert

Det viser en fersk rapport fra Sjømatrådet. Samtidig viser deres undersøkelser at 7 av 10 nordmenn ønsker å spise mer sjømat. Det betyr at trenden kan snus, ifølge Sjømatrådets Norden-direktør Trym Eidem Gundersen. 

Nordmenn spiser nå tre kilo mindre fisk per år enn for bare ti år siden. Likevel er det fortsatt flere sjømatfavoritter som står sterkt på norske middagsbord, viser rapporten «Fiskemarked». Det er litt paradoksalt at mens Norge er en sjømatnasjon i verdensklasse, spiser vår egen befolkning stadig mindre fisk og skalldyr.

–Sjømat er en viktig del av kostholdet, og de fleste nordmenn kunne med fordel spist mer av det, sier direktøren. Den nye rapporten til Norges sjømatråd tar for seg hva som er årsakene til at konsumet faller, og hva som skal til for å få mer sjømat tilbake på norske tallerkener, og pris er et viktig element, går det frem fra rapporten.

I 2015 spiste vi i snitt 21,5 kilo fisk og skalldyr per person i løpet av året. I 2024 var mengden litt over 18 kilo per person. Det betyr at nordmenn nå spiser over tre kilo mindre enn for ti år siden, noe som er en nedgang på nesten 12 %.Tallene er basert på hva dagligvarekjedene og storhusholdningsmarkedet har kjøpt inn fra distributørene, og er utarbeidet av Flesland markedsinformasjoner.

Til tross for nedgangen ligger nordmenn likevel helt i verdenstoppen når det gjelder sjømatkonsum. Det viser statistikk fra FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk).FAO beregner konsumet i alle verdens land ut fra import-tall og landenes egenproduksjon i rundvekt (hel fisk). Dette gjør at FAOs tall er helt annerledes enn Fleslandtallene.

Ut fra denne regnemåten spiser hver nordmann i snitt ca. 50 kilo sjømat i året. Med det havner vi på en 12. plass, bare slått av land som Island, Portugal, Maldivene og Korea.FAOs statistikk viser også den samme trenden som i Norge: Nedadgående sjømatkonsum er heller regelen enn unntaket for svært mange nasjoner.

Dette kan du lese mer om her