Utsøkt kvalitet på rogna til pukkellaksen. En delikatesse! Forsker Stein Harris Olsen minner om at også rogna må fryses før du lager kaviar av den. Uten nedfrysning eller varmebehandling kan villfisk og rogn inneholde parasitter og bakterier som vi kan bli syke av.

Pukkellaks - en fantastisk matfisk

– Pukkellaksen er en fantastisk matfisk, som vi bør bruke som mat, i alle fall om du har fanget fisken tidlig i sesongen, sier pukkellakseforsker Stein Harris Olsen fra Nofima.

Publisert Sist oppdatert

Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforskeren i Nofima. 

– Det er litt skit inn, skit ut. Legger du fangsten på bakken eller lar fisken ligge lenge før den kommer på is, ødelegger du både smak og matkvalitet. Akkurat som med andre typer fisk, sier Nofima-forsker Stein Harris Olsen. 

Han har forsket på pukkellaksen i en årrekke. Folk tar ut pukkellaksen for å verne om atlanterhavslaksen, men mange glemmer at hvis man skal lage mat av pukkellaksen må den håndteres riktig. Og han lagger til at dette er en fantastisk matfisk, som vi bør bruke som mat.

Seniorforsker i Nofima Sten Ivar Siikavuopio drar opp mengder med pukkellaks. Et vellykket uttak i sjø med spesialdesignet nota fra Finland.

Dette bør du tenke på

I sosiale medier florerer historier om folk som trodde de skulle få et par fisk, men endte opp med hundrevis. Da er det lett å glemme både mathygiene og logistikken.

- Glemmer du mathygiene forringes kvaliteten fort, og fisken kan ende opp som et søppelproblem, sier forskeren.

Olsen anbefaler riktig og tilstrekkelig utstyr med på tur. Dette innebærer utstyr som sikrer at du får bløgget fisken raskt, kjølt den godt ned, og holdt fisken unna jord og varme.

-Legger du fisken på bakken risikerer du å dra med deg jordbakterier som du eller hunden din kan bli alvorlig syk av, poengterer forskeren.

Kvaliteten starter i havet og i elva

- Skal vi lage næring av pukkellaksen er kvaliteten viktig, sier Olsen. 

Gjennom det FHF-finansierte prosjektet BLUSH-Laks har forskere i Nofima undersøkt hvordan vi kan sikre effektiv og lønnsom utnyttelse av den invaderende arten. 

I sommer har forskerne i prosjektet samarbeidet med lokale næringsaktører i Varangerbotn i Finnmark om uttaksfiske og riktig håndtering av fisken fra fangst til levering.

Forskerne fant at det er mulig å oppnå høy kvalitet på pukkellaks som tas både i sjøen og når den har begynt å vandre opp i elven.

- Mange har trodd at kvaliteten forringes når laksen går opp i elva. Men våre funn viser at fisken i seg selv holder god kvalitet også de første dagene den går opp i elva, sier Olsen.

Forsker i Nofima, Stein Harris Olsen.

Logistikken må på plass 

Men å sikre topp kvalitet krever litt logistikk. Fisken må fanges skånsomt, bløgges riktig og kjøles raskt ned. Deretter må den fraktes fra de mange elvene i Nord-Norge til mottak og videre foredling. Da er det viktig med gode lokale samarbeidspartnere.

Ifølge forskeren ble uttakene vellykket fordi de hadde med seg Edgar Olsen, en lokalkjent fisker og leder av Vesterelva Fiskeriforening, samt at de fikk bruke Lerøys fiskemottak.

- Tilbakemeldingene fra kjøpere av fisken har vært strålende. Det er mange som gjerne vil kjøpe mer pukkellaks når den er av den kvaliteten som vi klarte å levere i sommer, forteller Olsen. 

Dermed har pukkellaksen potensiale til å bli verdifull – ikke bare for sportsfiskere, men også for bedrifter i kystsamfunn. 

– Klarer vi å løse logistikken, er mulig å se for seg småskala industri og gode inntekter for kysten i perioder av året når det ellers er lite aktivitet, avslutter pukkellaksforskeren.

Om forskningen

I juli i år gjorde forskerne i BLUSH-Laks-prosjektet et prøvefiske etter pukkellaks i nedre del av Vesterelva i Varangerbotn. Målet med prosjektet er å skape en lønnsom, effektiv og bærekraftig næring av pukkellaksen. Forskerne skal også: 

  • Utvikle kunnskap og praktiske løsninger for ulike fangstlokaliteter som kan godkjennes av Mattilsynet for slakting, kjøling og logistikkløsninger. 
  • Utvikle metoder som vil optimalisere notfiske i elvemunninger. 
  • Utarbeide beste praksis for behandling og produksjon av rogn.