
Kurser butikkansatte for økt sjømatkonsum
Ferskvareansatte fra Meny har vært på et nytt Sjømatakademi i Oslo for å få økt kompetanse og inspirasjon til å selge mer fisk og skalldyr.
Nordmenn spiser fortsatt for lite sjømat, og butikkansatte har en god mulighet til å påvirke folks matvaner direkte. Å gjøre sjømat attraktiv og lett tilgjengelig handler både om kunnskap og inspirasjon, skriver Norges sjømatråd, som står bak kurset.
Unik mulighet
– Butikkansatte treffer forbrukerne ansikt til ansikt hver dag, og har en unik mulighet til å få flere til å spise sjømat. Det krever god kunnskap for å kunne gi kundene best mulig råd, og derfor har Sjømatakademiene vært en viktig satsning for vårt arbeid med å øke sjømatkonsumet i Norge, sier markedsrådgiver Anne Marie Sjøholt i Norges sjømatråd.
De butikkansatte har blant annet lært om havbruk og har fått mulighet til å stille spørsmål underveis i den teoretiske delen av akademiet. Dette skaper trygghet og økt kunnskap i møte med spørsmål i butikk. Fra deltakerne har tilbakemeldingene vært at kurset var inspirerende og at de lærte mer enn forventet.
Får ørve filetering
Sjømatakademiet har utviklet seg mye siden oppstarten for tre år siden. Nå inneholder kursene en betydelig praktisk del der deltakerne får jobbe med råvarene selv. De blir kjent med hvordan sjømat kan presenteres, prøve seg på filetering av ulike fiskeslag, teste smaksprøver og diskutere tilberedningstips og oppskrifter. På menyen på dette siste kurset sto laks, torsk og krabbe i sesong.
– Det er gøy å se at den nye, praktiske delen av Sjømatakademiet skaper entusiasme. Man lærer best når man får bruke hendene, kjenne på råvaren og se resultatet selv. Slik blir de ansatte bedre til å formidle gode råd og inspirere kundene til å prøve nye sjømatarter og retter, forklarer Sjøholt.
Ønsker å spre tilbudet
Sjømatrådet har ikke bare gjennomført akademier for ansatte i Meny, men også for ferskvarepersonell i Coop Mega og kantineansatte i ISS. Nytt av året er at satsingen utvides til flere steder. Etter vellykkede samlinger i Oslo, Stavanger og Kristiansand, ønsker Sjømatrådet å spre tilbudet til enda flere deler av landet. Slik skal stadig flere få mulighet til å ta del i kompetansehevingen.