
Massedød av fisk som følge av klimaendringer
Viktige oppvekstområder for fisk rammes særlig hardt av klimaendringene.
700 av verdens fremste havforskere deltok på den internasjonale havklimakonferansen ECCWO5, der Havforskningsinstituttet var vert. De viktigste budskapene fra forskerne er oppsummert i en sak på HI.no.
Massedød av fisk
Marine hetebølger kommer oftere og blir varmere. Den to år lange hetebølgen "the Blob" i Stillehavet førte til massedød av fisk og sjøfugl og storstilt forflytning av marine arter.
– Sist sommer var det også en sterk hetebølge i Barentshavet og ved kysten av Nord-Norge. Men vi vet lite om langsiktige effekter på biodiversitet og på samspillet mellom artene i økosystemet. Det må vi forske mer på, sier Huse.

Habitatbyggende arter under press
Klimaendringene rammer særlig hardt arter som skaper leveområder for andre arter. Koraller og tareskog, som fungerer som oppvekstområder for fisk, står overfor dramatiske reduksjoner.
– Det blir litt som om vi mennesker plutselig måtte leve uten hus, sier Huse.
Arter med lange livssykluser, som koraller og haneskjell, vil slite med å tilpasse seg raske klimaendringer. Ikke alle arter kan vandre nordover når vannet blir varmere.
Fiskeflåten må kutte utslipp
– Fiskerinæringen trenger nye metoder for å redusere klimaavtrykket gjennom mindre bruk av fossilt drivstoff, ny fremdriftsteknologi og optimaliserte fiskeruter, sier Huse.
Brexit viste hvordan politikk påvirker utslipp, CO₂-utslippet per fisket kvantum for den norske makrellflåten ble doblet da den ikke lenger kunne fiske i britisk farvann.
Fiskeriforvaltningen må tilpasses
Kvoterådgivning bør hovedsakelig gjennomføres som tidligere, men med viktige grep:
– Et klimatiltak er rett slett å ikke la fiskepresset overstige det nivået som gir det største langtidsutbytte fra bestandene for å sikre en robust bestand, sier Huse.
Forvaltningen må følge nøye med på rekrutteringen av ungfisk og raskt tilpasse høstingsnivået. Fremtidige klimaendringer må inkluderes i evalueringen av høstingsregler, og det trengs risikoanalyser for nye arter som kan etablere seg i varmere farvann.
Oksygentap truer marine økosystemer
Høyere temperaturer reduserer oksygenløselighet og omrøring av vannsøylen, samtidig som dyrene forbruker mer oksygen.
– Oksygentap stresser alle marine økosystemer, men der er et stort kunnskapsgap om hvordan oksygentap påvirker fiskeri og fiskeriforvaltning, sier Huse.
Paradokset: Mindre mat fra havet
– Det snakkes mye om at vi må hente mer av maten vår fra havet. Samtidig viser forskning at klimaendringene trolig vil føre til at det blir mindre mat å hente i havet, sier Huse.
Havforskere må samarbeide med økonomer og samfunnsvitere for å spre forståelsen av dette paradokset og dets konsekvenser.
Forskerne oppfordrer til samarbeid på tvers av geografiske og faglige skillelinjer for rask utvikling og spredning av god forvaltningspraksis som kan tas i bruk av fiskeri- og havbruksnæringen.
Les mer i saken på HI sine nettsider.