Økte priser fører til mindre konsum

Enorm prisøkning på fisk

Nordmenn spiser mye mindre fisk enn før. Sterk prisvekst og eksportpress trekkes frem som hovedårsaker.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn spiser stadig mindre fisk og skalldyr. I løpet av de siste ti årene har det gjennomsnittlige konsumet falt med over tre kilo per person, skriver Norges Sjømatråd. På tross av nedgangen er Norge fortsatt er blant landene i verden som spiser mest sjømat.

– Sjømat er en viktig del av kostholdet, og de fleste nordmenn kunne med fordel spist mer av det, sier Trym Eidem Gundersen, direktør for Sjømatrådets arbeid i Norden.

I 2015 spiste hver nordmann i snitt 21,5 kilo fisk og skalldyr. I 2024 er tallet redusert til litt over 18 kilo – en nedgang på nesten 12 prosent. Tallene er utarbeidet av Flesland markedsinformasjoner, basert på innkjøp i dagligvare og storhusholdning.

Prisøkning stopper fiskelysten

Hovedforklaringen på nedgangen i fiskekonsumet er økte priser. Ifølge Statistisk sentralbyrå har prisene på fisk og skalldyr økt med hele 63 % siden 2015. Bare kategorien oljer og fett (66 %) har økt mer i samme periode. Til sammenligning har kjøttprisene steget med 36 % , mens sukkerholdige varer som sjokolade og honning kun har økt med 16,5 % .

– Prisnivået på sjømat i Norge påvirkes av internasjonal etterspørsel. Vi eksporterer til over 100 land, og når kronen er svak, blir det ekstra lønnsomt å selge norsk sjømat utenlands. Det gir høyere priser også hjemme, forklarer Gundersen.

Han understreker at prisøkningen gjør at mange forbrukere velger billigere alternativer, selv om hele syv av ti nordmenn sier at de ønsker å spise mer fisk.

I perioden 2018-2024 steg blant annet prisen på fersk ørretfilet med 76 %, fersk torskefilet med 60 % og fersk laksefilet med 45 %.

Norge fortsatt i verdenstoppen

Selv med synkende konsum, er Norge fortsatt en av verdens ledende sjømatnasjoner når det gjelder forbruk, ifølge Sjømatrådet. FAO, FNs organisasjon for ernæring og landbruk, beregner sjømatkonsum ut fra både import og egenproduksjon. Ifølge deres tall spiser nordmenn rundt 50 kilo sjømat årlig – nok til å gi en 12. plass globalt.

– FAOs data bekrefter likevel den samme utviklingen vi ser nasjonalt. Nedgang i sjømatkonsum er ikke unikt for Norge, men gjelder også mange andre land, sier Gundersen.

Veien videre

Sjømatrådet mener det finnes potensial for å snu trenden, ettersom mange fortsatt ønsker å spise mer fisk. Rapporten peker på at tiltak som enklere tilberedningsløsninger, økt kunnskap og bedre tilgjengelighet kan bidra til å gjøre sjømat mer attraktiv i norske hjem.

– Vi må gjøre det enklere og rimeligere å velge fisk i hverdagen, avslutter Gundersen.

Les mer hos Norges Sjømatråd.