Etter lang og tro tjeneste for Kystvakten blir KV Senja skole- og forskningsskip.

KV «Senja» solgt

KV «Senja» er solgt til det norske selskapet Unitech Offshore AS. Det opplyser Forsvarsmateriell på sine nettsider.

Det 44 år gamle kystvaktfartøyet er omdøpt til RV «Northstar», og skal bli skole- og forskningsskip innen flytende havvind på norsk sokkel, står det i pressemeldingen fra Forsvarsmateriell.

Overleveringen skjedde under en seremoni i Ramsund i starten av mars.

50 ganger rundt ekvator

KV «Senja» har vært på mer enn 450 tokt, hatt 9000 fiskerioppsyn og seilt en distanse tilsvarende mer enn 50 ganger rundt ekvator. Fartøyet er ett av tre fartøy i Nordkapp-klassen som skal fases ut og erstattes av Jan Mayen-klassen.

Alt av gradert utstyr, våpen og kommunikasjonssystemer er nå tatt ut av fartøyet, og alle militære kjennetegn er fjernet.

Fartøyet ble bygd ved Horten Verft i 1980-1981, og har vært brukt av Kystvakten frem til 2021. De siste årene har det ligget ved Ramsund Orlogsstasjon i påvente av å bli solgt.

Forskning og utdanning

- Vi er stolte og glade over å få overta dette skipet. Det er i særklasse og vedlikeholdet har vært utrolig bra. Nå har Norge en mulighet til å gå foran innen forskning og utvikling av havvind, sier styreleder i Unitech Offshore AS, Bernt Hellesøe i pressemeldingen.

Han legger til at fartøyet skal bli et internasjonalt profileringsfartøy for forskning, utdanning, utbygging og drift av flytende havvind på norsk sokkel under det nye navnet RV «Northstar».