Knølhvalen ble slept nord for Nordkapp og sluppet med kyststrømmen. (Foto: KV Jarl)

Måtte fjerne knølhval - innviklet i tau og iler

FINNMARK: Kystvakten måtte fjerne en død knølhval som var fast i iler og tau.

Publisert Sist oppdatert

KV Jarl måtte i helga fjerne en ca 10 meter lang knøhval, som hadde tvinnet seg inn i tau og iler i Magerøysundet.

Mannskapet på KV Jarl måtte frigjøre den døde knølhvalen fra tau og iler. (Foto: KV Jarl)

Viktig å få den fjernet

Skipssjef på KV Jarl, Øystein Høyvåg, forteller at det står mye krabbeteiner i området, og det var derfor viktig å få den fjernet.
– Det er sterk tidevannsstrøm i Magerøysundet og det var en stor fare for at hvalen med teiner og dregger på slep kunne tmed seg andre redskaper i området, opplyser han til Kystmagasinet.
Kystvakten fikk melding om hvalen sist torsdag, og bilder viste allerede da at det var gått gass i dyret. Noe som tyder på at hvalen hadde vært død en stund.
– Måten den hvalen var tvinnet opp i tau og iler kan vel tyde på at hvalen har blitt fast og druknet, forteller han videre.

Vanskelig å navigere

Etter at mannskapet på kystvaktskipet hadde frigjort hvalen ble den slept nord  for Nordkapp, hvor den ble satt på drift for å følge kyststrømmen østover.
Kystvakten opplyser om at det står nokså tettpakket med krabbeteiner i uregulert området i Magerøysundet. Teinene er lovlig satt og innmeldt i BarentsWatch. Men det står så mye teinebruk at det er vanskelig for fartøyer å navigere gjennom sundet uten risiko for å få tau og iler i propellen.