Kongekrabbe.

Russisk konkurranse presser prisen på norsk kongekrabbe

Prisen på norsk kongekrabbe presses ned av konkurranse fra Russland, som har fremskyndet fisket etter kongekrabbe med to måneder.

Publisert

Russland har endret startdatoen for sitt kongekrabbefiske fra 1. september til 1. juli. Det gjør at prisene presses ned globalt, også prisen på norsk kongekrabbe. Det melder NRK.

I mai var det rekordhøy eksportpris på kongekrabbe, med 723 kroner per kilo. Norges Råfisklag meldte før helgen at den nye minsteprisen på hannkrabber over 3,2 kilo er 390 kroner per kilo.

- Det er vanskelig å si noe sikkert om juni vil bli en svakere eksportmåned enn mai på nåværende tidspunkt. Likevel er det en del ting nå i begynnelsen av juni som tyder på at det kan bli utfordrende, sier Marte Sofie Danielsen, som er ansvarlig for skalldyr i Norges Sjømatråd til NTB.

- Allerede i slutten av mai spredte det seg usikkerhet i markedene knyttet til rykter om at russisk fiskeri skal begynne tidligere i år enn vanlig. Dette gjorde det vanskeligere å få solgt norsk krabbe til den høye prisen som var i mai, sier Danielsen.