Et godt lofotfiske og gode priser på skreien, er et godt utgangspunkt for å arrangere fiskerimesse på tampen av en sesong. Slik var det også for årets LofotFishing, som gikk av stabelen i Kabelvåg den siste helgen i mars. Landligge for fiskeflåten første dag, ga rekordbesøk og en pangstart for messen.

Dette har vært en utrolig bra messe. Ruskeværet første messedag gjorde at det kom mange fiskere og besøkte arrangementet vårt her i Kong Øysteins Hall. På en normal førstedag (fredag) har vi tidligere hatt rundt 800 besøkende innenfor dørene, mens det i år kom 1.500.

Lørdag kom det over 2.000, sier en meget fornøyd messegeneral og daglig leder, Arne Walter Mørch. Og på tampen av siste messedag var han overbevist om at det ville bli rekorddeltakelse for årets messe.

 

Dugnadsprosjekt

Det er for øvrig Lofotstand AS som står som arrangør av den tre dager lange, internasjonale fiskerimessen, som Mørch er leder for. Hele messen er et dugnadsprosjekt der seks ulike lag og foreninger er involvert, alt fra idrettslag og musikkorps til skigrupper. Alle har ulike oppgaver både før, under og etter arrangementet, og det hele fungerer veldig bra, ifølge Mørch. LofotFishing er da også hovedinntektskilden til nevnte lag og foreninger.

Men tilbake til årets LofotFishing som i år hadde rekordmange stands, 155 i alt, men med langt flere utstillere, siden mange stand hadde flere firma involvert. Arne Walter Mørch regner med at det var snakk om 200-250 utstillere på årets messe, alle med utstillinger og tilbud til fiskefl åten og tilhørende aktiviteter. Også de fleste besøkende var av det rette slaget i forhold til utstillerne. Det var ikke bare første dag det var mange fiskere og fiskebåteiere blant de som besøkte messen, men også andre dag og delvis søndag, selv om besøkstallet på siste dag var langt lavere.

Petter Inge Pettersen i Petters sjømat er et fast innslag på LofotFishing. Her serverer han herlige, nystekte fiskekaker av ulike fiskeslag, røkt ørret, bøkerøkt sild og om mye annet snacks fra egen sjømatproduksjon. Og serveringen skjer med liv og lyst, gode kommentarer og godt humør.

 

Utrolig god respons

-Vi ser også at utstillerne bruker stadig mer penger på sine stands, og responsen fra årets deltakere har vært utrolig god. 80-90 prosent av de som deltok på årets LofotFishing har sagt at de kommer tilbake på neste messe om to år. Dessverre har vi ikke mer areal tilgjengelig, og håpet vårt på litt sikt er at man får bygget en skikkelig storhall i nærområdet, som kan brukes til messer, konferanser og andre arrangement, sier messegeneralen.

Årets LofotFishing var det 11. arrangementet i rekken. Det er altså 22 år siden messeeventyret i Kabelvåg startet. I løpet av disse årene har man opplevd en enorm utvikling av messen. Det er bare to år siden Lofotstand tok i bruk en ny håndballhall like ved Kong Øysteins Hall. Nå er også den helt full. I år bestemte arrangøren seg for å flytte kafeen i hovedhallen en etasje opp. Dermed ble ytterligere 120 kvadratmeter utstillingsareal frigjort, som gjorde at man fikk plass til de 12 utstillerne som sto på venteliste til årets LofotFishing. Men nå er altså kapasiteten i de to hallene helt utnyttet.

Glimt fra årets LofotFising.

 

Nest største fiskerimesse

Messen i Kabelvåg er regnet som Norges nest største fiskerimesse etter Nor-Fishing i Trondheim. Etter alt å dømme blir neste arrangement lagt til samme helg i slutten av mars. Det er viktig at denne ikke kolliderer med VM i Skreifiske, som i år gikk av stabelen helgen før LofotFishing. Slik blir det trolig også i 2021. Vedrørende hotellkapasitet i forbindelse med fiskerimessen, har den vært relativt god. Men om to år blir den etter alt å dømme enda bedre, da Thon nylig har startet byggingen av et nytt hotell i Svolvær med 220 rom. Hotellet blir forhåpentligvis ferdig til neste fiskerimesse.

I forbindelse med den tre dager lange messen i Kabelvåg, ble det også arrangert et par konferanser i tilknytning til denne, blant annet en om fremtidens fiskeriteknologi, i regi av Fiskeribladet og Tekfish. Her var temaene blant annet spørsmålet om det er noen grunn til å velge el-motor i en fiskebåt, fremtidens trålteknologi og om en vinge kan spare båten for drivstoff. Et annet populært arrangement var den offisielle LofotFishing banketten første kveld, der god mat og spennende underholdning stod på programmet. Det var også utstilling av to båter i havnen i Kabelvåg