Sander (til venstre) og Adrian losser rekefangst i Stavern. Foto privat

Investerte i reketråler tross høye bunkerspriser

Det er ikke ofte fiskeflåten i Vestfold og Telemark får tilført et nytt fiskefartøy med litt størrelse. Fiskebåtreder Anders Paulsen fra Tjodalyng i Vestfold, har nå investert millioner i sin fjerde båt.

Ifølge søknad om erverv har Anders kjøpt tråleren «Silje» av Havfangst AS på Saltnes i Østfold. Fartøyet har nå fått navnet «Ulsvaag II». På fartøyet er det påført rettighetene avgrenset Nordsjøtrål faktor sei 0,50, Kystreketrål sør 11 meter og over med faktor 1, samt strukturkvote for reke sør med faktor 0,4.

Bygget i Svolvær

Tråleren er bygget i aluminium i 1991 og har tidligere hørt hjemme i Sverige og het da «Ruth av Hönö», før den ble norsk. Den er bygget ved Arctic Marin i Svolvær og er utstyrt med en Volva Penta som yter 550 hestekrefter. Den ble installert i 2018 i forbindelse med ombygging.

Ulsrud II ved kai. Den er et kjærkomment tilskudd til et fylke med få fiskefartøyer. Det er nå i vanskelige tider det bør satses, sier rederen Anders Paulsen.

Bare ett fartøy over 15 meter

Det er bare 102 fiskefartøy registrert i Vestfold og Telemark. 39 av disse har lengde på ti meter eller mer. Det største fartøyet er «Linnea» med lengde på 17,84 meter. Ingen andre fartøy har lengde over 15 meter.

Eier nå fire fiskefartøy

Anders Paulsen eier fire fiskefartøy. I tillegg til «Ulsvaag II» som ble ført i merkeregisteret 13. mai, eier han «Ulsvaag» med lengde 10,60, og som er bygget i 2000. Anders har også to fartøy «Milene» og «Sandrian», begge med lengde på 7,20 meter. Disse fartøyene har begge leppefisktillatelse.

I fylket er det sju fartøy med leppefisktillatelse, sju med Nordsjøtrål og like mange med kystreketrål Sør over 11 meter.

Mens det snakkes om krise i torskebestander i Oslofjorden, og det er skyhøye bunkerspriser, er det en modig investering Anders har gjort. Ifølge søknad om erverv har han kjøpt «Ulsvaag II» for ti millioner kroner.

Til Kystmagasinet sier Anders: Det er nå i vanskelige tider det bør satses.

Han er også opptatt av at ungdom skal få være med og lære å bli fiskere. Som mannskap er blant annet sønnen Sander som er 20 år med, og en kamerat, Adrian på 17 år. Han er ikke med fast da han skal avslutte utdannelsen som elektriker først.

Fangstene vil Anders hovedsak bli levert til Br. Berggren i Stavern og til fiskeauksjonen i Strømstad.

Fiskefartøyer over 10 meter i Vestfold og Telemark