Regjeringen vil at sjømatkonsumet skal økes for barn, og Fiskesprell er en av tiltakene som får nye penger til dette arbeidet. Nå viser en ny undersøkelse at de ulike tiltakene virker. Illustrasjonsfoto: Fiskesprell.

Unge spiser mer sjømat

Mens det generelle konsumet av sjømat i Norge er nedadgående, er trenden når det gjelder barn og unge, som nå spiser mer fisk til middag enn de gjorde i 2022.

Publisert

Blant de mellom åtte og 19 år er det 71 % som sier de spiser fisk til middag 1 - 2 ganger i uken eller oftere. For tre år siden var andelen 64 %.

-Det er en betydelig økning, og det er gledelig at tallene peker i positiv retning. Kanskje det handler om at fisk ikke lenger oppfattes som bare noe sunt, men også noe godt. Sushitrenden kan være en årsak siden sushi har blitt en av barnas middagsfavoritter, sier Agnete Bell, manager i Norges-teamet til Sjømatrådet, som blant annet drifter oppskriftsiden Godfisk.

- Siden er rettet mot alle norske forbrukere, og inneholder sjømatoppskrifter, -tips og -inspirasjon for at det skal bli enklere å velge fisk og skalldyr. Vi er spesielt opptatt av å nå ut til barnefamilier og unge mennesker som har flyttet hjemmefra og ennå ikke har etablert seg med egen familie, forteller Agnete Bell. Derfor har Godfisk.no mange enkle, raske og gode oppskrifter med ingredienser som er lett å få tak i, også i lavprisbutikker.

Den nye undersøkelsen, som blant annet viser deg gode trenden for sjømatkonsumet blant barn og unge, er gjennomført av Ipsos for Sjømatrådet. Den har blant annet kartlagt favorittmåltider og hyppigheten av fiskemåltider. 

Dersom man dykker ned i tallet på 71 % av de mellom 8 og 19 år som sier de spiser fisk til middag 1 - 2 ganger i uken eller oftere, sider 60 % at de spiser fisk til middag 1 - 2 ganger i uken. 8 % sier at de spiser fisk til middag 3 - 5 ganger i uken mens 3 % oppgir at de spiser fisk til middag hver dag

Gledelige er også tallene når det gjelder gruppen av barn og unge som får i seg alt for lite fisk og sjømat. I den ferske undersøkelsen fra 2025 er det 30 % som sier de spiser fisk sjeldnere enn en gang i uken mot 35 % for tre år siden. Dette betyr at stadig flere norske barn og unge ser ut til å nærme seg Helsedirektoratets kostholdsråd: «Velg fisk og sjømat til middag to til tre ganger i uken og gjerne som pålegg.»

Undersøkelsen viser i tillegg at det er en svak økning i de som har fiskepålegg på brødskiven. Her sier 23 % at de spiser pålegg som rekesalat, kaviar, sild eller makrell i tomat minst 1 - 2 ganger i uken eller oftere. I 2022 var andelen 20 %.