Det er lavere risiko for miljøgift i sei fra Barentshavet enn i artsfrender fra Norskehavet.

Renere fisk i Barentshavet enn i Norskehavet

HI-studie har sammenliknet miljøgifter i en rekke fiskearter i havområdene.

Publisert

En ny studie fra Havforskningsinstituttet (HI), publisert i Environment International, viser at fisk fra Barentshavet inneholder mindre miljøgifter enn fisk fra Norskehavet. På næringsstoffer scorer de to havområdene nokså likt.

Fem viktige fiskeslag undersøkt

Forskerne har analysert fem kommersielt viktige arter: torsk, sei, makrell, kveite og sild. 

– Med unntak for makrell, hadde fisk fra Barentshavet mindre kvikksølv og persistente organiske forurensninger enn fisk fra Norskehavet. Det stemmer godt med tidligere forskning ved HI, som viser at Barentshavet er mindre forurenset enn Norskehavet, sier HI-forsker Quang Tri Ho.

Han legger til at næringsinnholdet i fisken var ganske likt i de to havområdene:

– Resultatene viser hvilket potensial Barentshavet har som kilde til næringsrik sjømat.

Høyere næringsverdi i fet fisk

Studien tok for seg tretten næringsstoffer og seks grupper miljøgifter som ofte forekommer i fisk. Blant næringsstoffene er selen, D-vitamin og marine omega-3-fettsyrer (EPA og DHA). Miljøgiftene omfatter blant annet kvikksølv, dioksiner og dioksinliknende PCB-er.

– Analysene våre viser at fet fisk har høyere næringsverdi enn mager fisk, men også høyere nivåer av miljøgifter, sier Ho.

1620 prøver analysert

Studien bygger på 1620 fiskeprøver samlet inn på tokt i Barentshavet og Norskehavet fra 2019 til 2023. Alle prøvene ble analysert for totalt 19 stoffer eller stoffgrupper.

Forskerne brukte «veiledet maskinlæring» på det omfattende datasettet. Denne typen modell trenes på kjente data for å beskrive hvordan næringsstoffer og miljøgifter i fisken varierer og henger sammen. Modellen kan deretter brukes til nytte/risiko-vurderinger av fiskeinntak.

Risiko og nytte balansert

Et stort datagrunnlag gjør at modellen presist kan anslå sannsynligheten for å være under anbefalt maksinntak av uønskede stoffer ved inntak av en bestemt mengde fisk.

– Det er bare 5 % sjanse for at et ukentlig konsum av 190 gram makrell eller 130 gram sild fra Norskehavet tar deg over anbefalt grense for enkelte miljøgifter, sier Ho. Han påpeker samtidig at begge fiskeslagene er gode kilder til omega-3 og viktige mikronæringsstoffer.

– Derfor kan det godt hende at den gunstige effekten av disse næringsstoffene oppveier den begrensede risikoen for å få i seg miljøgifter over det anbefalte, sier han.