MAKRELL: Sesongen for nordsjøsilda går mot slutten. I nord er det fortsatt godt fiske etter makrellen, som holder fin størrelse.

Hovedsesongen for nordsjøsilda mot slutten - fortsatt makrell i nord

Det går mot slutten for hovedsesongen for nordsjøsild. I nord pågår det fortsatt et godt makrellfiske.

Publisert Sist oppdatert

Når det gjelder silda, ble det innmeldt 2.700 tonn sist uke. Dette er fordelt på syv forskjellige båter, der to av de har hatt 2 turer. En av disse er den svenske båten «Astrid Marie» som fisket over 1.100 tonn.

Fiskes øst av Shetland

Hoveddelen av silda er fisket øst av Shetland der sildestørrelsene ligger i området 190- 210 gram. Dette er etterspurt sild til produksjon av topp sildefilet, og noe norske kjøpere har fått for lite av nå i sommer. Det har vært varierende samling på silda, der det den ene dagen ble tatt gode trålhal for deretter å slå seg utover igjen. For å få store fangster så er båtene avhengig av å bruke trål.

I norsk sone har «Hovden Viking» jaktet den enda større silda i nordøst-kanten av Vikingbanken.

– Dessverre ble det bare et par mindre fangster på 70 og 80 tonn med snittstørrelser på 230- 240 gram. I dette område er det bare «knitter» ut over all sjø og vanskelig å finne noe å sette not på.

Fortsatt fiske etter makrellen

Den minste kystflåte har fortsatt sitt makrellfiske og totalt er det fisket 2.200 tonn sist uke. Av dette er hele 2.100 t fisket i nord, mens det resterende er fisket på kysten fra Hjelmeland i sør og videre nord i vest Norge til Vanylven i nord.

– I nord har makrellen vært spredd over et stort område og det meldes om stor kasteaktivitet for å samle nok til en tur til lands. Det er fisket makrell fra områdene rundt Støtt i sør, via Lofoten og helt nord til områder vest av Andøya. Ukens kvantum i nord er fordelt på knappe 60 båter, så snittet blir ikke helt det store.

God størrelse på makrellen

Makrellen her er stor med snittvekter i området 500 gram. Om ikke makrellen samler seg bedre og fisket tar seg opp fremover, så vurderer flere å ta sommerferie en periode.

– Ellers ble fisket etter makrell for landnot stoppet 1. juli. I tillegg kom det før helgen en midlertidig samfiskeordning for de minste fartøyene i lukket gruppe.

Kombifiske etter kolmule

Fra ni forskjellige båter er det innmeldt 2.100 tonn kolmule. De fleste båtene har fisket langs «Kanten» i kombifiske. En båt, «Nordsjøbas» har vært i Norskehavet og fisket vel 1.000 tonn kolmule.

– Ellers er det tatt 1.100 tonn øyepål og 400 tonn strømsild. Fra 12 forskjellige båter er det innmeldt 4.500 tonn med kolmule sist uke. Fangstene varierer fra noen få tonn fra kombifiske langs «Kanten» til over 1.000 tonn fra Norskehavet.

I Norskehavet har tre båter, da i hovedsak fra kolmuletrål, fisket rimelig godt etter kolmule rundt N 64⁰.