FOLKELIV: Årets LofotFishing-messe i Kabelvåg trakk mye folk, men ikke i nærheten av tidligere år. Nedgangen var på mellom 30 og 40 prosent. Det fine været var - ironisk nok - årsaken. Allikevel er arrangøren Lofotstand AS godt fornøyd med årets messe.

Nydelig vær og godt fiske ga kraftig besøksnedgang på årets LofotFishing

– Nesten tre uker med dårlig vær gjorde at fiskerne måtte dra på hav, sier leder Arne Walter Mørch. Han er allikevel storfornøyd med årets messe.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke og helg gikk fiskerimessa LofotFishing av stabelen. Med 150 utstillere fra hele landet og utlandet, var det et hav av utstyr, teknologi, informasjon og folk å snakke med, se på og prøve ut.

Nedgang på 30-40 prosent

Men besøkstallene var en skygge av seg selv målt mot et normalår.

– Totalt hadde vi nesten 3 000 besøkende over tre dager. I tillegg til dette kom det noen yrkesskoleklasser som var på besøk. De er ikke regnet inn i det, så da passerer vi jo 3 000, sier Arne Walter Mørch til Kystmagasinet.

Vanligvis har man ligget på mellom 4 000 og 5 000 besøkende. Arrangøren Lofotstand AS kunne dermed notere seg for en betydelig nedgang i antall besøkende i år.

Blå himmel gav besøkssvikt

Årsaken til at besøket var lavere enn tidligere år, er ironisk nok - pent vær.

– Vi hadde faktisk for fint vær. Det hadde vært neste tre uker med dårlig vær og landligge før messa, så når finværet endelig slo til, måtte fiskerne dra på hav.

– Det viktigste for oss er at LofotFishing har blitt en møteplass, også for leverandørene. De finner nye samarbeidspartnere og har stort utbytte av det. Vi får høre at LofotFishing er en viktig møteplass for næringen. Vi så jo på banketten på torsdagskvelden at det var 280 personer samlet i Kulturhuset, og det er vi veldig fornøyde med, konstaterer han.

Neste messe allerede under planlegging

Neste gang messa blir arrangert, er i 2025. Den er allerede under planlegging.

– Ja, og vi venter stor pågang av utstillere. I år var det 150 utstillere, og vi hadde 17-18 på venteliste før messa.

Underveis kom det ytterligere fem til, som meldte sin ankomst i 2025.

– Så i 2025 blir det første mann til mølla, avslutter Mørch.