SAMARBEIDSAVTALE: Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss og Sør-Koreas fiskeri- og havminister, Do-Hyung Kang

Vil ha bedre markedsvilkår for norsk makrell

- Viktig å ha dialog og være til stede for å beholde og styrke Norges posisjon, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap)

Publisert

Fiskeri- og havministeren var nylig i Japan og Sør-Korea for å møte næringsliv og ministerkolleger. Besøket handlet om å fremme norske sjømatinteresser, både med tanke på fremtidige investeringer i Norge og for å skape økt forståelse for norske importutfordringer.

Det skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding. 

Møter høye tollsatser

De fleste nordmenn er kjent med norsk laks som en eksportsuksess og et populært produkt i mange land. Men ikke alle vet at norsk makrell er svært ettertraktet i utlandet, og særlig i Japan og Sør-Korea. 

Norsk makrell møter imidlertid toll ved import som gjør norsk makrell dyrere enn makrell fra andre land, som Storbritannia og EU. Fiskeri- og havministeren var tydelig i møter både i Sør-Korea og Japan.

– Japan og Sør-Korea er våre viktigste markeder for makrell. Utfordringen er at norsk makrell fortsatt møter toll, mens makrell fra land som Storbritannia og EU vil få nulltoll gjennom deres handelsavtaler. Jeg tok derfor opp ønsket om forbedret markedsadgang for norsk makrell i alle relevante politiske møter, sier fiskeri- og havministeren.

Velger norsk makrell

Norge har en frihandelsavtale med Sør-Korea gjennom EFTA. Norge har så langt ikke en slik avtale med Japan.

- Japan ønsker blant annet å beskytte egne fiskere, men japanske fiskere klarer ikke å dekke behovet til makrellspisende japanere, verken på kvantitet eller kvalitet. De er derfor avhengig av import, og da ønsker vi selvfølgelig at de skal fortsette å velge norsk makrell, sier Sivertsen Næss.

– Japan kjøper mye norsk laks, men de har særlig lagt sin elsk på norsk makrell. I fjor kjøpte de mer enn dobbelt så mye norsk makrell som norsk laks i Japan, sier fiskeri- og havministeren.

Partnerskap

Reisen til Japan fant sted nøyaktig seks måneder etter at statsminister Jonas Gahr Støre og den japanske statsministeren, Fumio Kishida, signerte en felleserklæring om et strategisk partnerskap mellom landene. Partnerskapet skal bidra til økt samarbeid på en rekke områder, blant annet sjømathandel og grønn skipsfart.

I Sør-Korea undertegnet fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss en samarbeidsavtale med om sjømat med Sør-Koreas fiskeri- og havminister, Do-Hyung Kang.

- Det har vært gode møter. Sør-Korea og Japan er svært viktige markeder for Norge, både innen sjømat og maritime næringer. Det er derfor viktig med tilstedeværelse og dialog for å beholde og styrke vår posisjon og skape flere muligheter for norsk næringsliv, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.