Den pelagiske tråleren "Ocean Star" har levert makrell verdt over hundre millioner kroner til Pelagia Egersund Seafood. Foto Marine Traffic

Tråler har levert makrell verdt 110 millioner

Den britiske tråleren «Ocean Star» har i årets første tre uker levert 7110 makrell til en verdi av cirka 110 millioner kroner til Pelagia Egersund Seafood.

Voyager har i år levert makrell verdt over 50 millioner til norske mottak. Foto Karstensen Skibsværft

Etter det Kystmagasinet kjenner til er det første gang en utenlandsk tråler leverer makrell verdt over 100 millioner kroner i Norge. «Ocean Star» tronet også øverst på listen i fjor. Da leverte den 7220 tonn til en verdi av cirka 86 millioner kroner. Totalt har utenlandske fartøy per tirsdag 25. januar levert eller meldt inn 45 120 tonn makrell til norske mottak.

Nærmer seg 600 millioner kroner

Hvis en legger til grunn gjennomsnittsprisen, 15,40 kroner per kilo, som ifølge Norges Sildesalgslag er betalt for makrell i årets tre første avregningsuker, har utenlandske fartøy i år levert makrell til en verdi av 587 millioner kroner.

Det er færre danske fartøy som har levert makrell i år. Med 1530 tonn innmeldt er Asbjørn det danske fartøy som har levert mest i Norge i år. Foto Terje Engø

I januar i fjor leverte utenlandske fartøy hele 65 135 til en verdi av 753 millioner kroner frem til og med 25 januar. Da var gjennomsnittlig pris på 11,91 kroner per kilo.

Det er flere årsaker til at det er levert mindre kvantum til norske mottak i år. En årsak er at det i år er 17 utenlandske fartøy som har levert makrell i Norge, mot i januar i fjor da det var 22 utenlandske fartøy som leverte i Norge. Deriblant har ikke danske «Ruth» som i fjor leverte cirka 3500 tonn, danske «Gitte» som leverte 2800 tonn levert noe i Norge i vinter.

Utenlandske fartøyers leveringer av makrell 01 - 25 januar 2022

Fortsatt mulig å matche fjorårets verdi

Siste utenlandske makrellfangst, fra fisket som i årets begynnelse i hovedsak forgår vest av Shetland, ble i fjor levert i 26. januar. Det er fortsatt britiske trålere som fisker makrell, og bare i går 25. januar, meldte fire britiske fartøy inn hele 6920 tonn. Det er derfor god grunn til å tro at det fortsatt vil bli levert flere fangster. For å leveringene skal få samme verdi i fjor, trengs det på grunn av årets høye pris, bare i underkant av 11 000 tonn makrell.