Den pelagiske flåten har fått en god start på året med generelt bedre priser enn ved fjorårets begynnelse. Foto Terje Engø

Prisene peker oppover for pelagisk fisk

Selv om det fortsatt er tidlig å fastslå hvor årets priser beveger seg for pelagisk fisk, er det en gjennomgående positiv utvikling ifølge Sildelagets siste ukesrapport. Selv om den bare dekker årets første ti dager, viser den en trend.

Publisert Sist oppdatert
Årets første uker viser høyere pris for NVG-sild i år enn samme tidsrom i fjor. Foto Terje Engø

Hestmakrell

Det er ifølge ukerapporten omsatt 559 tonn hestmakrell til en snittpris av 11,92 kroner per kilo, mot 1495 tonn til 10,45 kroner per kilo i fjor. Det er litt avvik i hvilke datoer som telles med i fjor og i år, siden ukene er forskjellige. Men trender synes likevel å være tydelige.

Kystbrisling

Det er i perioden bare levert 20 tonn kystbrisling. Den er betalt med 9,30 kroner per kilo. I fjor ble det i årets begynnelse levert 133 tonn til en pris på 7,19 kroner. Det er en kraftig økning som kan tyde på at de mindre notbåtene som fisker kystbrisling vil få et godt år i 2021.

Makrell

Det er utenlandske fartøyer som leverer makrell til norske mottak på denne tiden av året. De kan glede seg over at prisen på makrell har økt fra 11,88 kroner til hele 14,76 kroner per kilo. I innmeldingene i ukesrapporten inngår 13 078 tonn, mot 55 340 tonn i samme ukesrapport i fjor. Årsaken til den store forskjellen er en kombinasjon av at fjorårets ukerapport var per 16. januar og mot i år 10. januar. Samtidig har det blitt meldt inn mindre makrell.

Onsdag ettermiddag var det totalt meldt inn 24 836 tonn. Alt dette, med unntak av to små fangster på totalt 16 tonn, er innmeldt av utenlandske fartøy. De to norske fangstene ble meldt inn i årets første uke av båtene «Harengus» med 12 tonn og «Sangolt» med fire tonn. Begge fangstene ble tatt nord av Haugesund og i Sunnhordland.

Norderveg var årets første norske fartøy til å levere Nordsjøsild i Skagen. Foto Frode Adolfsen

NVG-sild

NVG-sild har en fin prisøkning fra 5,04 kroner til 5,95 kroner per kilo i år. Det er levert 52 593 tonn, mot i fjor 108 767 tonn. Det er et kvantum som er stort nok til å fastslå at prisen er høyere. For Nordsjøsild er situasjonen mer uklar.

I fjor ble det bare levert 88 tonn Nordsjøsild i første halvdel av januar. Denne ble levert til konsum, men ble bare betalt med 2,31 kroner per kilo. I år er det levert 7236 tonn som er betalt med 6,73 per kilo. Med unntak av fire tonn, var dette fire fangster med sild med snittvekt varierende fra 120 til 145 gram tatt av kystnotbåten «Spjæringen». Årets fangster består av sild med snittvekt varierende fra 200 til 260 gram. Denne er atskillig bedre betalt enn småsild med et mer begrenset marked.

I Danmark ligger prisen på Nordsjøsild på cirka 6,80 omregnet til norske kroner (kurs NOK 1 = DKK 1,34). Det er så liten forskjell fra prisene at ingen båter vil gå dit om det ikke har andre årsaker, som for eksempel å bunkre rimeligere diesel eller kø ved norske mottak.

Lodde

Sesongen er så vidt startet og frem til onsdag kveld er det bare meldt inn to fangster. Det er «Vestviking» som meldt inn 55 tonn og «Andrea L» 255 tonn, - begge til mel. Først når noen fangster er solgt til konsum vil det danne seg et prisbilde. I praksis handler det om hvor mye lavere prisen blir i år, sammenlignet med rekordåret i fjor.