Kystmagasinet 8.14: Fitjar Mekaniske Verksted AS har funnet en ny nisje til det å bygge fiskefartøy og andre større kystfartøy. De har levert en katamaran arbeidsbåt på 15 x 12 meter til Marinus Aqua Service i Urangsvåg på Bømlo, den tredje i rekken med tilsvarende design og skrogform siden våren 2013. Båten er bygget i sin helhet ved verftet på Fitjar og designet av HFMV (Heimli Ship Design).

Kontrakten på dette siste nybygget, som har fått navnet «Restless Challenger» ble signert så sent som i midten av februar i år, med avtalt overlevert av ferdig båt andre oktober. Men den nye arbeidsbåten i stål ble overlevert en uke før tiden, til stor tilfredstillelse både for verft og reder. Fra før har eierne to andre katamaraner i aluminium, fra henholdsvis 2009 og 2011, mens dette siste er det første fra Fitjar Mekaniske Verksted.

IMG_6547

 

Nybygget vil blant annet utføre oppdrag for oppdrettsnæringen, og eierne, Marinus Aqua Service, tilbyr blant annet arbeid med spyling av oppdrettsmerder og assistanse ved avlusning. De driver også utstrakt inspeksjon under vann med ROV.

 

«Restless Challenger» er bygd som en arbeidsbåt med stor kapasitet, både når det gjelder vinsjog krankapasitet. Den er bygget i stål for å kunne tåle påkjenningene den kan bli utsatt for. Dekksarealet på nybygget er på hele 100 kvadratmeter. Den er utstyrt med to hovedmotorer Nogva/Scania på 2×500 hk. Farten er oppgitt til ti knop. Generatorkapasiteten er på henholdsvis 84 kW og 15,2 kW. Nybygget er også utrustet med to sidethrustere på 2×120 hk, to dekkskraner (65 tm og 32 tm), en vinsj på 60 tonn og to kranvinsjer på 6,5 og 3,5 tonn.

IMG_6656

IMG_6631

IMG_6729

Ulike billedmotiver fra det siste nybygget til Fitjar Mekaniske Verksted, «Restless Challenger».

 

Ny fiskebåtkontrakt til FMV

 

Fitjar Mekaniske Verksted (FMV) har inngått kontrakt med Austral Group SAA, Peru om design og bygging av en fiskebåt av typen HFMV PS60. Designet er utviklet i felleskap av Heimli Ship Design og FMV, i tett samarbeid med rederiet.

 

Fartøyet blir tilpasset peruvianske forhold og fiskerier og skal leveres i november 2015. Målene på nybygget er 60,5 x 12,6 meter. Hovedmotor blir på ca. 3.000 kW og farten oppgis til 16 knop. Austral Group SAA er børsnotert i Peru, og hovedeid av Austevoll Seafood ASA.

 

Det er et fullintegrert fiskeriselskap som har en egen flåte på 22 fartøy, og 11 fabrikker i Peru (fiskemel, fiskeolje, hermetiserte/emballerte produkter). Hovedkontoret er i Lima. Austral har gjort betydelige investeringer på landsiden og starter nå et flåtefornyingsprogram.

 

FMV har jobbet med dette som et strategisk prosjekt i om lag 2.5 år, og det er svært gledelig at vi nå har signert byggekontrakt. I prosjektet inngår også andre tjenester som skal bidra til at Austral lykkes i flåteprogrammet sitt.

 

Dette prosjektet bekrefter FMVs satsing innen fiskefartøy, og vår ambisjon om å tilføre våre kunder kompetanse og tjenester ut over selve byggingen. Prosjektet er nyskapende og utfordrende for FMV, og kompetansen vil komme til nytte i framtidige prosjekter ved bygging av egne og andres design.