Frøy Harvest” har allerede vært ute i drift i tre måneder for Marine Harvest før båten ble døpt i Ålesund lørdag 11. november. Mannskapet som de siste dagene har vært i full gang med å vaske og klargjøre fartøyet sitt før dåp, stortrives allerede om bord.

Det godt utstyrte servicefartøyet, som har base på Sunnmøre, har levert tjenester til havbruksnæringen siden den gikk fra Sletta Verft i juli i år. De neste fem årene skal ”Frøy Harvest” jobbe for Marine Harvest.

God stemning

Den gode stemningen om bord i ”Frøy Harvest” merkes med en gang man kommer om bord.

– Miljø og trivsel er særdeles viktig når man skal bo tett på hverandre over lang tid, sier skipper på ”Frøy Harvest”, Halvard Saure, som har over 15 års erfaring fra havbruksnæringen. Både fasiliteter, utstyr og sikkerhet på båten er av ypperste klasse, så forholdene ligger til rette for et godt miljø.

“Frøy Harvest” klargjøres for dåp av motormann og matros, Håvard Hagen.

Rivende utvikling

Det har vært en rivende utvikling av servicefartøyer innen havbruk de siste fire – fem årene kan Saure fortelle.

– Det er ikke lenge siden vi satt med hodet ut av ei luke i skutesida i all slags vær og vind for å kunne manøvrere og styre fartøyene. Nå sitter vi høyst komfortabelt og styrer både skip og utstyr fra brua, sier Saure.

 

Rett bemanning

Oppdrag for havbruksnæringen er kjernevirksomheten i Frøy-gruppen.

– Vi legger vekt på å ha kompetente og motiverte medarbeidere, riktig verktøy og utstyr, og ikke minst moderne og kraftige fartøy. Gode kundeopplevelser avhenger av rett bemanning, rett fartøy, rett utstyr og godt planlagte arbeidsoppgaver, sier daglig leder i Frøy Vest, Joar Gjerde.

 

Teknologi fra offshoreskip

Frøy Harvest” er et av de best utrustede fartøyene og av ypperste i sin klasse, og er med sine 25 meter en stor servicebåt for bruk innen oppdrettsnæringen. Teknologi fra offshorenæringen er tatt i bruk, og fartøyet er utstyrt som et velutrustet ankerhåndteringsskip i miniatyr med ROV (miniubåt), DP (dynamisk posisjonering), dekkskraner, slepevinsj, haikjeft og tauepinner.

 

– ”Frøy Harvest” er av de aller beste innen sikker håndtering av fortøyning, og vi har fått god støtte fra ENOVA for å sikre miljøkrav ved dieselelektrisk drift, avslutter Joar Gjerde.

 

Frøy-gruppen

Selskapene i Frøy-gruppen eies av Gåsø Næringsutvikling AS. Gåsø Næringsutvikling er et lokalt familieeid selskap med fokus på eiendom, marin og maritim virksomhet. Selskapet har hovedsete på Siholmen ved Sistranda, som er kommunesenteret på Frøya i Sør-Trøndelag.

I Frøy-gruppen inngår:

  • Frøy Rederi AS – Brønnbåttjenester til havbruksnæringen
  • Frøy Akvaservice AS – Mindre servicefartøy til havbruksnæringen
  • Frøy Akvaressurs AS – Store servicefartøy til havbruksnæringen
  • Frøy Vest AS – Servicefartøy til havbruksnæringen
  • Frøy Vest Rederi AS – Servicefartøy til havbruksnæringen
  • Frøy Eiendom AS – Eiendomsutvikling, bolig og næring