Fra regjeringshold er det proklamert at framtidig norsk industriproduksjon skal tuftes på automasjon og robotteknologi. Dette har de skjønt for lenge siden inni Sødalen på Frei.

Holmek Palletering har vært innovative og drevet med egenutviklet teknologi for pallepakking siden 1960-tallet. Nå har teknologien tatt steget fra fabrikker på land til fabrikker på kjøl.

Holmek Elevatorløsning med baner for utlasting på kai.
Elevatorløsning med baner for utlasting på kai.

-Selskapet er i full sving med leveranser til nye fabrikktrålere over hele verden. Ordreboka er full ut 2019 med en ordrereserve på 90 millioner. Vi har allerede levert til 5 trålere mens vi har 10 tråler leveranser i ordreboka, sier daglig leder i Holmek Palletering, Helge Eiken.

Palleteringsløsningen fra Holmek til trålerne har en kapasitet på 100-150 tonn per døgn avhengig av produkt. Maskinene palleterer alt fra 2,5 kg rekeesker opptil 70 kg HG blokker på samme maskinmodell.

Det sier seg selv at effektive løsninger for pallepakking er god butikk for mange bransjer. Den nye veksten i havrommet vises på alle forespørsler som kommer for tiden. Vi traff markedet «spot on», sier Eiken.

I år har selskapet ansatt to nye med kompetanse innen design og konstruksjon, men de trenger flere dyktige ansatte neste år innen fagfelt som automasjon, mekanikk og maskinering. Eiken trekker fram gode lokale samarbeidspartnere i Kristiansund.

Holmek Palleteringsløsning.
Holmek Palleteringsløsning.

-Vi hadde ikke greid å ta ut denne veksten uten lokal spisskompetanse hos bedrifter som Stranda Prolog og Tigmek. Det er lys langt inn i tunnelen for vår del. Fisk er framtida, avslutter Eiken.