Å holde orden på økonomien er noe av det viktigste man kan gjøre – spesielt under planleggingen større økonomiske investeringer som krever lån. Når man planlegger økonomien tar man som regel i bruk et budsjett, men å sette det opp kan i mange tilfeller være enklere sagt enn gjort. Man må ta stilling til en rekke faktorer, blant annet hvor mye man bruker, hvor mye man har å bruke og hvor mye man ønsker å spare. Mat, strøm, lån, forsikring, transport, fritidsaktiviteter og klær krever alle at en viss sum penger er satt til side hver måned.

Få oversikt over utgiftene

Et godt sted å starte er og se på hvilke utgifter du allerede har. En rask titt i nettbanken gir deg en god pekepinn over hva du bruker pengene på. Ser du mange småkjøp på nærbutikken? Kjøper du ofte varm mat på bensinstasjonen? Går du ofte på kafé? Overraskelsene kan være mange.

En titt i skuffer, skap og kjøleskap kan også avsløre mye om matvaner. Alkohol, brus, sjokolade og annet snacks bør ikke dukke opp for ofte. Det kan ligge mange tusen i utgifter bak mat man egentlig ikke har behov for – penger som kan komme godt med i nedbetalingen av lånet.

Uforutsette utgifter

Økonomien er ikke alltid like forutsigbar. Kanskje oppstår det en lekkasje i huset, eller en skade på bilen. Har man ikke spart seg opp en buffer man kan bruke på slike utgifter, risikerer man å ikke kunne betale for seg. Vær derfor påpasselig på at det alltid står igjen en sum penger på slutten av hver måned. Anbefalingen er å ha tre ganger månedslønn i en buffer.

Om budsjettet likevel går i minus, og du har bestemt deg for å ta opp et lån pga uforutsette kostnader, skal du være helt sikker på at du klarer å betale det tilbake innenfor løpetiden. Et typisk lån for situasjoner hvor man trenger penger raskt, er smålån som er av en mindre størrelse og med en kortere løpetid. På Matchbanker.no kan du sammenligne smålån, og finne et lån som passer best til din økonomiske situasjon og behov.

Et budsjett er gull verdt å ha når man tenker å ta opp lån. Det er fordi budsjettet gir deg en fullstendig oversikt over utgifter og inntekter, og viser dermed hvor mye du har å rutte med i måneden etter at utgiftene er trukket i fra. Dermed vet du hvor mye du har råd til å betale ned på et eventuelt lån i måneden.

Lag en plan

Vaner kan sjelden holdes uten at de byttes ut med nye. Den viktigste delen av budsjettplanleggingen, er derfor å sette opp en plan for budsjettet. Ta her utgangspunkt i hva du har brukt i tidligere måneder og hva du kan endre på i pengebruken. Sett av det du trenger til hver post, litt til sparing og den faste månedlige summen til nedbetaling av lån. Har du mer å rutte med, kan du betale mer på sistnevnte post om det er ønskelig.

Hvor og hvordan du lager planen, er opp til deg og dine behov. Det kan gjøres på mange måter – både gjennom regnearkprogram på datamaskinen, på et ark eller en tavle, eller via applikasjoner på mobiltelfonen. Pass på at alle poster er tilstede. Noen poster passer kanskje ikke til alle. Er strøm med i husleien, vil det eksempelvis ikke være nødvendig å ta strøm med i budsjettet. Andre ting må kanskje tilpasses, for eksempel buss fremfor bensin.

Det kan være vanskelig å vurdere hvor mye en trenger til hver post. Det viktigste er at man ikke undervurderer hvor mye man behøver, slik at man ikke kommer ut for å betale for mye på lånet. Gjør man dette, kan man stå i fare for å ikke ha nok til å dekke andre utgifter. Den første måneden kan man anse som en prøvemåned. Når den neste kommer på banen, kan man justere budsjettet alt etter hvordan man føler det gikk.

Ta grep og få nye vaner

Å ha et lån krever at man nedbetaler både renter og avdrag. Unødvendige utgifter bør derfor vike – i alle fall til en viss grad. Neste steg er derfor å vurdere hva man kan beholde og hva man kan kutte. Unødige fornøyelseskjøp som kaféturer og fast food er ofte det første som bør kuttes, selv om man ikke behøver å kutte de helt. Balansen kan være hårfin, men alt kan gjøres med måte.

Nøkkelordet er behov. Man må ta stilling til hva en i utgangspunktet har og ikke har behov for. Hygge vil alltid være et behov i seg selv, men kanskje trenger man ikke å bruke så mye som man tror. Når det gjelder innkjøp av mat, kan man ofte vinne på å handle én gang i uken eller sjeldnere. Handler man lite og ofte, henger det seg ofte på småkjøp man egentlig ikke trenger.

Tjenester som treningsstudio bør også vurderes mot budsjettet. En liten investering i treningsapparat til hjemmet, eller joggeturer i nærområdet, kan for eksempel være en fin erstatning som hjelper godt på lommeboken. På transport kan man ofte spare på å gå, sykle eller å benytte seg av buss/tog fremfor bil.

Mange fordeler

Fordelen med et budsjett er å få oversikt over hvor mye du har, hvor mye du kan bruke og hvor mye du kan spare. Dette er svært viktig når man håndterer større lån og smålån. Et godt planlagt budsjett kan holdes gjennom hele året – uavhengig av uventede økonomiske endringer. Det kan likevel være lurt å gå over budsjettet en gang nå og da for å gjøre små endringer, alt ettersom hvilken situasjon man befinner seg i.