DEL

Sjømatrådet spår torsken en sterk fremtid i norske handlekurver.


( 28.04.2014 )

Nordmenn handler stadig mer sjømat, og selv om laksen så langt er en soleklar favoritt spår Sjømatrådet at vi vil handle økende mengder torsk i årene som kommer.

 

I fjor la 96 prosent av befolkningen sjømat i handlekurven, noe som tilsvarte 7,7 milliarder kroner, og 18 kilo sjømat per innbygger.

 

Mindre skinn og bein

– Vi er blitt en nasjon der alle spiser sjømat, og vi gjør det stadig oftere, sier konsumentanalytiker Asbjørn Warvik Rørtveit i Norges sjømatråd.

Nordmenn kjøper ikke nødvendigvis mer sjømat, men undersøkelser viser at vi spiser mer. Forklaringen kan ligge i at vi mer farseprodukter med mer fisk, flere porsjonspakker og reinskårede fileter havner i kurven. Dette resulterer dermed i mindre svinn i form av skinn og bein.

– Kort sagt har sjømatrevolusjonen i norske dagligvarebutikker gjort at vi kjøper den sjømaten vi spiser, og spiser den sjømaten vi kjøper. Mindre svinn og rester er gledelig også i et miljøperspektiv, sier Rørtveit, som også våger seg på en spådom for årene som kommer.

 

Torsken i farta

Selv om laksekonsumet har økt med19 prosent per person, tror Rørteit ved Sjømatrådet at de neste årene vil se torsken skyte fart. Fra 2012 til 2013 har nordmenn kjøpt 11 prosent mer fersk torskefilet og 24 prosent mer fryst filet.

– Torsken blir stadig mer tilgjengelig i butikken og stadig lettere å sette på familiens middagsbord allerede samme dag. Resultatet av dette er kort sagt at torsken kommer nå, sterkere og større enn før. Torsken står foran en gullalder i Norge, og det blir veldig spennende å følge denne utviklingen, sier Rørtveit, og peker blant annet på dagligvarekjedenes rapporter fra det gode skreisalget i årets sesong.

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.